Boek
Nederlands

Hollandse luchten : Amsterdamse miniaturen

Martin Bril (auteur)
+1
Hollandse luchten : Amsterdamse miniaturen
×
Hollandse luchten : Amsterdamse miniaturen Hollandse luchten : Amsterdamse miniaturen

Hollandse luchten : Amsterdamse miniaturen

Genre:
Columns over het hedendaagse leven van alledag in Amsterdam.
Onderwerp
Amsterdam
Titel
Hollandse luchten : Amsterdamse miniaturen
Auteur
Martin Bril
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2000
211 p.
ISBN
90-5333-936-1

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 17 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Onder de sprekende titel Hollandse luchten bundelde Martin Bril een nieuwe -- derde -- collectie Amsterdamse columns. Deze 'miniaturen', zoals Bril de stukjes zelf noemt, verschenen eerder in de Amsterdamse krant 'Het Parool'.

Bril is een columnist die voortdurend op pad gaat. Hij zal niet rusten vooraleer hij Amsterdam volledig in kaart heeft gebracht. Zorgvuldig schrijft hij op wat hij ziet en hoort. De hoofdrollen in zijn stukjes worden toebedeeld aan bekende en totaal onbekende Nederlanders. Een optreden in een Brilstukje is doorgaans eenmalig. Toch heeft Bril ook een kleine kern van figuren die regelmatig terugkeren. Zijn dochtertje is zo iemand. En wanneer vader en dochter Bril met de fiets het park doorkruisen, wat meer dan eens gebeurt, wordt de column doorgaans opgevrolijkt door de reiger Harry.

Bril begint zijn column vaak door een wildvreemd iemand plots midden in een actie of een dialoog op te voeren. Een stukje lang weet hij de lezer te boeien en plot…Lees verder
Na 'Etalagebenen' en 'Stadsogen' is dit Brils derde bundel Amsterdamse miniaturen. Deze bundel bevat een keuze (75) uit de columns die de auteur het afgelopen jaar dagelijks schreef voor Het Parool. Hij treedt hiermee in meer dan één opzicht in de voetsporen van Simon Carmiggelt en Ischa Meijer. Bril schetst met empathie en humor wat hij, als passant, waarneemt in de stad. Gebeurtenissen uit het dagelijks leven met zijn dochters, rechtszaken, horecataferelen, zoenen in het openbaar en dialogen op straat, worden door hem gadegeslagen en met veel gevoel voor detail beschreven. De voorgaande bundels werden door de pers lovend besproken. Max Pam schreef in HP/De Tijd over 'Etalagebenen': 'Hartverscheurend en onvergetelijk (...) er is in Nederland niemand die hem dit na kan doen'. Daarmee is niets teveel gezegd. 'Hollandse luchten' is, net als de twee voorgaande, een prachtige bundel. Kleine druk.

Over Martin Bril

CC BY 2.0 - Foto van/door Roel from The Netherlands-Nederland

Marten Walther (Martin) Bril (Utrecht, 21 oktober 1959 – Amsterdam, 22 april 2009) was een Nederlandse columnist, schrijver en dichter.

Levensloop

Martin Bril, geboren in Utrecht als zoon van handelsvertegenwoordiger R.M. Bril en J. Bril-Pilat, bracht zijn eerste levensdagen in De Bilt door. Al snel verhuisde het gezin naar de Livingstonelaan in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Bril groeide verder op in Dieren, Drachten en 't Harde. In het ouderlijk gezin speelde het gereformeerd protestantisme een belangrijke rol.

Vanaf 1978 studeerde Bril filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij voltooide zijn studie niet. Vervolgens volbracht hij de studierichting scenarioschrijven aan de Nederlandse Filmacademie in Amsterdam. Het VPRO televisieprogramma "het Lab" zond zijn afstudeerfilm over een vlaggenfabriek uit. Tijdens zijn studententijd in Groningen schreef hij voor het linkse studentenblad Nait Soez'n en maakte …Lees verder op Wikipedia