Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Rokjesdag en andere lenteverhalen

Martin Bril (auteur)

Rokjesdag en andere lenteverhalen

Genre:
Columns over de lente en de zomer.
Onderwerp
Lente
Titel
Rokjesdag en andere lenteverhalen
Auteur
Martin Bril
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2017 | Andere uitgaves
Verschijningsdatum
29-03-2017
ISBN
9789044634655 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 19 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

‘Rokjesdag is die ene dag in het voorjaar dat alle vrouwen als bij toverslag ineens een rok dragen, met daaronder blote benen.’ Aldus schrijver/columnist Martin Bril (1959-2009). De term bestond al, maar Martin Bril maakte hem onsterfelijk in zijn columns. Voor hem zat de fascinatie in de ‘toverslag’. Hoe weten al die vrouwen toch dat het rokjesdag is? De term haalde zelfs de Van Dale. In deze bundel columns (eerder verschenen in de Volkskrant en Het Parool) staan zijn drie rokjesdagcolumns, plus 37 andere lente- en zomerverhalen, over een nieuwe zomerjurk, april, tennisrokjes, verlangen naar de lente, billenleed, terrasjes, vogelgezang, Scheveningen, haring, de barbecue en het fluitenkruid. Bril observeert, associeert en fantaseert en schrijft het in de voor hem zo kenmerkende stijl op. Gewone dingen worden bijzonder door de manier waarop hij erover schrijft. De lente op zijn Bril’s.

Over Martin Bril

CC BY 2.0 - Foto van/door Roel from The Netherlands-Nederland

Marten Walther (Martin) Bril (Utrecht, 21 oktober 1959 – Amsterdam, 22 april 2009) was een Nederlandse columnist, schrijver en dichter.

Levensloop

Martin Bril, geboren in Utrecht als zoon van handelsvertegenwoordiger R.M. Bril en J. Bril-Pilat, bracht zijn eerste levensdagen in De Bilt door. Al snel verhuisde het gezin naar de Livingstonelaan in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Bril groeide verder op in Dieren, Drachten en 't Harde. In het ouderlijk gezin speelde het gereformeerd protestantisme een belangrijke rol.

Vanaf 1978 studeerde Bril filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij voltooide zijn studie niet. Vervolgens volbracht hij de studierichting scenarioschrijven aan de Nederlandse Filmacademie in Amsterdam. Het VPRO televisieprogramma "het Lab" zond zijn afstudeerfilm over een vlaggenfabriek uit. Tijdens zijn studententijd in Groningen schreef hij voor het linkse studentenblad Nait Soez'n en maakte …Lees verder op Wikipedia