Boek
Nederlands
De alledaagse belevenissen van een man worden door hem nauwlettend geregistreerd.
Titel
Voordewind
Auteur
Martin Bril
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Ooievaar, 2000 | Andere uitgaves
203 p.
ISBN
90-5713-482-9

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 3 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Voordewind is het verhaal van een man die van zijn vriendin de bons heeft gekregen en nu doelloos door straten en langs huizen dwaalt. In zijn hoofd versmelten indrukken, herinneringen, flarden van gesprekken, fantasiebeelden en gedachten aan van alles en nog wat met elkaar, en dit geeft dan aanleiding tot proza als: "Door de tunnel naar perron 4. Vijf minuten later komt de trein. Eerst rinkelen de spoorbomen. Dan zie je de snuit van de trein. Je denkt. Het is een aap op schaatsen. Je stapt in. En loopt door het gangpad. Je vindt een krant van 's ochtends. En een lege coupé. Je denkt. Rijden maar. En de trein gaat rijden." In de jaren '60 was zoiets misschien nog nieuw en experimenteel, maar nu is het alleen maar oervervelend. [Koen Vermeiren]
De titel van deze roman is de naam van de hoofdfiguur ervan. Deze vertelt in acht berichten met een proloog en een epiloog over alles wat hij meemaakt. En dat is ogenschijnlijk niet veel en weinig indrukwekkend. Het zijn alledaagse dingen; een gesprek of een stuk ervan, het doen en laten van de buren, een reis, een ontmoeting in een café. Maar het gaat de schrijver niet om de gebeurtenissen, maar om de beleving van wat hij ziet. Dit leidt er toe dat ieder bericht het karakter krijgt van uit heel kleine fragmenten te bestaan, soms van maar één zin groot. Het is de vraag of de lezer enige samenhang uit al deze losse waarnemingen kan ervaren. De roman veronderstelt in ieder geval een grote literaire gevoeligheid. Pocketeditie; ruime druk.

Over Martin Bril

CC BY 2.0 - Foto van/door Roel from The Netherlands-Nederland

Marten Walther (Martin) Bril (Utrecht, 21 oktober 1959 – Amsterdam, 22 april 2009) was een Nederlandse columnist, schrijver en dichter.

Levensloop

Martin Bril, geboren in Utrecht als zoon van handelsvertegenwoordiger R.M. Bril en J. Bril-Pilat, bracht zijn eerste levensdagen in De Bilt door. Al snel verhuisde het gezin naar de Livingstonelaan in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Bril groeide verder op in Dieren, Drachten en 't Harde. In het ouderlijk gezin speelde het gereformeerd protestantisme een belangrijke rol.

Vanaf 1978 studeerde Bril filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij voltooide zijn studie niet. Vervolgens volbracht hij de studierichting scenarioschrijven aan de Nederlandse Filmacademie in Amsterdam. Het VPRO televisieprogramma "het Lab" zond zijn afstudeerfilm over een vlaggenfabriek uit. Tijdens zijn studententijd in Groningen schreef hij voor het linkse studentenblad Nait Soez'n en maakte …Lees verder op Wikipedia