Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Uit naam van al de mijnen

Martin Gray (auteur), Benjo Maso (vertaler)
In de reeks:
Levensverhaal van een Poolse jood die in de Tweede Wereldoorlog alle denkbare verschrikkingen meemaakt en zijn hele familie verliest. In Zuid-Frankrijk bouwt hij een nieuw geluk op, waar echter een wreed einde aan komt.
Titel
Uit naam van al de mijnen / Martin Gray ; vert. door Genjo Maso
Auteur
Martin Gray
Vertaler
Benjo Maso
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Au nom de tous les miens
Editie
7de dr.
Uitgever
Antwerpen: Bruna en Zoon, 1980 | Andere uitgaves
416 p.
ISBN
90-229-1871-8
Plaatsingssuggestie
928.8 (SISO)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 30 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Als jongeman wordt Martin tijdens de Tweede Wereldoorlog voor tal van verschrikkingen geplaatst: hij wordt voortdurend geconfronteerd met lijden en dood, lijkt er herhaaldelijk zelf het slachtoffer van te worden en moet vernemen hoe heel zijn familie werd uitgemoord. Dit alles heeft een duidelijke invloed op zijn persoonlijkheid. Hij groeit uit tot een onverschrokken, ondernemend en wilskrachtig iemand, die zich na de oorlog in de kortste tijd opwerkt tot een succesvol zakenman. Wanneer hij dan ook nog een gelukkig gezin kan stichten, lijken alle problemen definitief uit de lucht... Tot zijn hele gezin omkomt bij een bosbrand. Het boek groeit nergens uit tot een aangrijpend, diep-menselijk relaas en is niet meer dan de evocatie van de ontelbare sensationele lotgevallen van Gray. Jammer, temeer omdat vragen van algemeen-menselijke en morele aard hem volledig koud blijken te laten. [Kris van Zeghbroeck]
Het levensverhaal van een Poolse jood, die in de Tweede Wereldoorlog vele verschrikkingen meemaakt en overleeft als enige van zijn familie. Na de oorlog vertrekt hij naar Amerika, waar hij zich opwerkt tot een rijk zakenman. Hij blijft zich echter eenzaam voelen, tot hij een vrouw ontmoet met wie hij een nieuw geluk opbouwt in Zuid-Frankrijk. Maar weer slaat het noodlot toe als bij een brand zijn hele gezin omkomt. Een aangrijpend relaas, maar een meer sobere aanpak, met minder details, had het levensverhaal van deze sterke persoonlijkheid wat meer diepgang gegeven. De man vertrouwt alleen zichzelf, waarbij vooral zijn wilskracht en doorzettingsvermogen als positieve elementen naar voren komen. Pocketeditie; kleine druk.

Over Martin Gray

Martin Gray kan verwijzen naar:

  • Martin Gray (golfer), een Schots golfer
  • Martin Gray (schrijver), een Pools-Joods schrijver
  • Martin Gray (voetballer), een Engels voetballer