In 1840 in New York, dat overspoeld wordt door Ierse immigranten, ziet Amsterdam Vallon dat zijn vader, leider van een Ierse bende, vermoord wordt door William Cutting, leider van The Natives. Vijftien jaar later zint hij op wraak.
Taal
Engels
Uitgever
E One, 2012 | Andere uitgaves
1 dvd-video
Oorspr. opname
2002
Speelduur
ca. 160 min.
Aantekening
Engels gesproken Ondertiteling: Nederlands Voorheen uitgegeven door RCV
EAN
8713045204525

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Amerikaanse speelfilm uit 2002 van Martin Scorsese. Met Leonardo DiCaprio, Cameron Diaz, Daniel Day-Lewis e.v.a. Als in 1840 in New York een strijd losbreekt tussen Amerikanen en Ierse immigranten, ziet de jonge Amsterdam Vallon hoe zijn vader wordt vermoord door Bill the Butcher, de leider van de Amerikanen. Hij zweert wraak te nemen en als hij volwassen is, keert hij terug naar zijn oude buurt. The Butcher zwaait er nog steeds de scepter en probeert de Ierse immigranten, die met duizenden per week aankomen, te verdrijven. Amsterdam verzamelt een leger Ieren en de onvermijdelijk confrontatie komt precies op het moment dat alle immigranten met geweld in opstand komen tegen de dienstplicht. New York verandert in een gigantisch slagveld. Hans Beerekamp (NRC 22-1-'03): 'Honderdvijfenzestig minuten louter hoogtepunten leidt tot afstomping, ergernis over de totale afwezigheid van rustpunten of mogelijkheid tot bezinning of verdieping, zodat de veldslagen, moordpartijen en orgiastische gewe…Lees verder

Over Martin Scorsese

CC BY 3.0 - Foto van/door Siebbi

Martin Charles Scorsese (Queens (New York), 17 november 1942) is een Amerikaans filmregisseur van Siciliaanse komaf. Hij is tevens actief als filmproducent, documentairemaker en scenarioschrijver en treedt soms op als acteur.

Levensloop

Scorsese studeerde aan de filmschool van de New York University (BA in Engels in 1964 en MA in film in 1966), waarbij hij korte films maakte, waaronder een beroemde, The Big Shave. Hij maakte zijn eerste avondvullende film, Who's That Knocking At My Door? met zijn mede-student Harvey Keitel. Sindsdien raakte hij bevriend met de zogenaamde "movie brats" van de jaren zeventig: Francis Ford Coppola, Steven Spielberg, George Lucas en Brian De Palma. Door De Palma raakte hij bevriend met Robert De Niro, met wie hij in vele projecten samenwerkte. Scorsese was in deze periode ook een van de editors van de film Woodstock.

In 1972 regisseerde Scorsese Boxcar Bertha voor…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek