Boek
Nederlands

De kidnapping van Suzie Q

Martin Waddell (auteur)

De kidnapping van Suzie Q

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
De 14-jarige Suzie wordt bij een misklukte overval op een supermarkt door gemaskerde mannen in paniek meegenomen als gijzelaar. Vanaf ca. 13 jaar.
Titel
De kidnapping van Suzie Q
Auteur
Martin Waddell
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
The kidnapping of Suzie Q
Uitgever
Alkmaar: Kluitman, 2002
128 p.
ISBN
90-206-6407-7

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 28 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De kidnapping van Suzie Quinn was niet gepland door de drie overvallers: zij zijn enkel uit op het geld in de kassa van een supermarkt in Noord Ierland. Door een paniekreactie nemen ze het vijftienjarige meisje mee in hun bestelbusje.

Het meisje vertelt in de ikvorm over de angst die ze heeft doorstaan, de gedachten die door haar hoofd speelden, en alle vragen die ze zich stelde over de politie in Noord Ierland. Langzamerhand krijgt ze een beeld van de motieven van de overvallers: Leo is een negentienjarige werkloze arbeider die zijn vriend Gerard en diens zwangere vriendin aan geld wil helpen. Leo is de leider van de overval en besliste om Suzie Q. te ontvoeren omdat hij dacht dat zij hem had herkend. Gerard is een zeventienjarige werkloze leerling-loodgieter met een zwak karakter. Zijn vriendin Dodie is zwanger en Gerard is zo naïef te denken dat het geld van de overval het begin zou kunnen zijn van een nieuw leven voor hen beiden. Dodie is zestien jaar, zwanger, en gelooft …Lees verder
Als Suzie met haar moeder nog wat boodschappen doet, worden ze in een winkel overvallen. De overval mislukt en de overvallers besluiten Suzie als gijzelaar mee te nemen. Zij wordt opgesloten in een onherbergzame streek. Omdat de gijzeling niet gepland was, weten de overvallers niet wat ze met Suzie aan moeten. Het lukt haar om hun vertrouwen te winnen maar niet om te ontsnappen. Als zij verplaatst wordt, probeert ze het toch wat echter uitloopt op een drama. Onderhoudend verhaal, geheel verteld door Suzie zelf. Hoewel zij regelmatig vooruitloopt op gebeurtenissen, is de ontknoping toch verrassend. Suzie beschrijft niet alleen de gebeurtenissen, ook haar gevoelens. Het taalgebruik is eenvoudig, het verhaal is goed te volgen, ook voor minder ervaren lezers. Op de voorkaft van het eenvoudig uitgevoerde boek staat een spannende foto van een meisje dat door een overvaller met kap ontvoerd wordt. Vanaf ca. 13 jaar.