Boek
Nederlands

Diederik van der Kwaak

Martin Waddell (auteur), David Parkins (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Als Diederik van der Kwaak uit zijn ei komt, is zijn moeder er niet, dus gaat hij haar zoeken. Prentenboek met eenvoudige tekeningen in pasteltinten. Vanaf ca. 2,5 jaar.
Titel
Diederik van der Kwaak
Auteur
Martin Waddell
Illustrator
David Parkins
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Webster J. Duck
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2002 | Andere uitgaves
[28] p. : ill.
ISBN
90-257-3350-6
Plaatsingssuggestie
Verdrietig zijn (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 38 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Het eendje Diederik tuimelt uit zijn ei en gaat op zoek naar zijn moeder. Het komt een hond, een schaap en een koe tegen, maar die 'kwaken' te vreemd om zijn moeder te kunnen zijn. Diederik voelt zich miserabel. Tot mama Van der Kwaak snaterend uit het riet komt.

De prachtige aquareltekeningen zijn kleurrijk en expressief. Het verhaal is op kindermaat humoristisch. Het felgele hoofdpersonage wekt als underdog medeleven op. Verlatenheid, verdriet en opluchting zijn gevoelens waarin kinderen zich herkennen. De tekst is met zorg bij de tekeningen gevoegd.

[Heidi Vyncke]
Als het kleine eendje Diederik van der Kwaak uit het ei komt, blijkt dat z'n moeder er niet is. Wanneer hij haar gaat zoeken, komt hij respectievelijk een eend met een kwispelstaart (hond), een grote wollige eend (schaap) en een joekel van een eend met grote oren en een uier (koe) tegen. Aan hun geluid kan hij horen dat zij niet zijn mama zijn. Met z'n allen roepen ze Diederiks mama, maar daar schrikt hij van. Als hij zachtjes zit te huilen, vindt zijn mama hem. Aan dit aantrekkelijk uitgevoerde en humoristische prentenboek zullen kinderen veel plezier beleven omdat ze zich kunnen herkennen in het eendje. Het gaat om de basisangst van peuters en kleuters om alleen gelaten te worden en dan het veilige gevoel als blijkt dat moeder of vader er toch weer is. De pastelkleurige sfeervolle krijttekeningen beslaan telkens twee pagina's. Tekst en illustraties zijn goed op elkaar afgestemd. De schrijver is ook bekend door zijn "Kleine beer" boeken o.a. "Welterusten.....kleine beer"*. Vanaf ca…Lees verder

Suggesties