Boek
Nederlands

Flo

Martin Waddell (auteur), Barbara Firth (illustrator)
Het kleinste kikkertje uit een grote kikkerfamilie speelt dat ze een woeste beer is, maar niemand heeft tijd om naar haar te luisteren. Prentenboek met zachtgekleurde schilderingen. Vanaf ca. 3 jaar.
Onderwerp
Spelen, Kikkers
Titel
Flo
Auteur
Martin Waddell
Illustrator
Barbara Firth
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Bee frog
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2007
[28] p. : ill.
ISBN
9789056379407

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In dit boek vertellen zachte tinten en lieve tekeningen het verhaal van Flo, het kleinste kikkertje in de vijver. Flo verklaart luid dat ze nu een beer is, maar omdat niemand onder de indruk is, loopt ze weg. Weglopen is echter ook niet leuk, want nu kan ze met niemand meer spelen. Gelukkig missen mama en papa kikker haar ook en al gauw komen ze beer Flo weer halen.

De zachte kleuren en de schattige tekenstijl geven een leuk effect. De vage groene vegen en de planten vormen een rode draad doorheen het hele boek en creëren de gepaste sfeer van een kleine vijverwereld waarin de kikkers spelletjes spelen. Het formaat van het boek is groot genoeg om de kleintjes ervan te overtuigen dat ze een heel groot boek vasthouden, maar het blijft toch handig om voor te lezen voor de ouders.

Het verhaaltje is eenvoudig verteld. Per twee bladzijden zijn er kleine blokjes tekst met korte woordjes. Af en toe wordt er met het lettertype gespeeld om dingen te benadrukken zodat de tekst zelf …Lees verder
Flo is de kleinste uit een grote kikkerfamilie. Iedereen is dol op haar, noemt haar wel liefje, maar heeft eigenlijk geen tijd voor haar. Pappa leest de krant, mamma verzamelt wormen, oma slaapt. Flo, die speelt dat zij een beer is, loopt boos weg. Middenin de vijver, zittend op een steen, kwaakt ze dat zij een woeste beer is voor wie iedereen bang is, maar ook daar luistert niemand naar haar. Tot pappa en mamma haar gaan zoeken, haar terugvinden en laten merken dat ze erg blij zijn met het weerzien van hun 'beer'! Een lief prentenboek over aandacht vragen, aandacht missen, boos weglopen en doen alsof. De tekst is summier, heel treffend en is gezet in verschillende lettergroottes. De aansprekende prenten, in zachte tinten groen, blauw, grijs en geel (mengvorm van aquarel, pastel en kleurpotlood), zijn levendig en mooi en geven het verhaal vaart en vrolijkheid. Het duo Waddell & Firth is natuurlijk wereldberoemd en heeft al tal van klassieke titels op hun naam staan. Met dit vierkante,…Lees verder

Flo

Kikker Flo is de allerkleinste van de hele kikkerfamilie maar zij beschikt over een flinke portie fantasie. Met een takje in haar hand speelt ze dat ze een woeste beer is. Maar niemand ziet die woeste beer. Flo wordt heel boos en ze loopt weg: hop, hop, hop. Op een steen midden in de vijver brult ze als een beer: Grrrr! Wrrraaa! Maar dan ziet Flo dat er niemand is die bang kan zijn, er is helemaal niemand. En net als je Flo zielig gaat vinden, komen mama en papa Flo de beer zoeken en ze schrikken zich een hoedje als die woeste kikkerbeer brullend op hen afspringt. Nadat Flo hen gerustgesteld heeft, gaan ze samen naar huis want Flo heeft berenhonger. Een warm, herkenbaar en geruststellend boek voor kleuters. De aquarelillustraties zijn heel mooi en sprekend. Ze schetsen een lieflijk beeld van de vijveromgeving, maar zijn tegelijk zo realistisch dat je de waterplanten kan herkennen.