Boek
Nederlands

Het ei

Martin Waddell (auteur), Jill Barton (illustrator)
Als mamma een ei heeft gelegd, stelt Eendje allerlei nieuwsgierige vragen aan zijn ouders, tante en opa over het ei en wat daarin zit. Prentenboek met grote aquarellen in zachte kleuren. Vanaf ca. 3 jaar.
Titel
Het ei
Auteur
Martin Waddell
Illustrator
Jill Barton
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
It's quacking time!
Editie
4
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2014 | Andere uitgaves
[32] p. : ill.
ISBN
9789056377403 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Gezinsuitbreiding (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De cover van Het ei maakt meteen nieuwsgierig: een hele eendenfamilie, inclusief twee wat grotere kuikens, staat om een nest geschaard en kijkt verwachtend naar het ei in het midden. Eendje zag nog nooit een ei en stelt verbaasd vragen aan mama en papa, tante en opa. Ook Neef Eend kan zijn ogen niet geloven. Uiteindelijk komt het geboortemoment eraan en staat de hele familie rond het nest. Het ei barst en het kuikentje wordt met vrolijk gesnater verwelkomd.

De tekst leest heel vlot en de kleine en paginagrote, soms over twee bladzijden lopende prenten zijn expressief en levendig, in zachte tinten met veel geel en blauw. Alles wordt heel natuurlijk gehouden, de vijver, de begroeiing langs de oevers, de eenden zelf... Er spreekt een sfeer van geborgenheid en evenwicht uit, een vanzelfsprekende rust. Een prachtig prentenboek om voor te lezen en samen met kleuters in te kijken. [Josee Goyvaerts]
Eendje woont met zijn mamma en pappa in de vijver. Als mamma een ei heeft gelegd, stelt hij nieuwsgierig vragen aan zijn ouders, tante en opa. Zo komt hij te weten dat hij vroeger ook piepklein was en uit een ei is gekomen. Hij weet zelfs meer dan neef Eend die al groter is. Eendje volgt aandachtig hoe het ei beweegt en geluid maakt. Dan wordt het nieuwe eendje eindelijk geboren. Kleuters wiens mamma een baby verwacht, zullen zich prima herkennen in het gedrag en de emoties van Eendje. Grote aquarellen in zachte kleuren tonen de bezigheden in en om het nest. De ouders zorgen liefdevol voor het ei en Eendje volgt alles opgewonden op de voet. Soms staan de illustraties in vrije schikking op de pagina’s, maar meestal beslaan ze de volledige oppervlakte van dit prentenboek in oblong formaat. De eenvoudige, directe tekst staat duidelijk bij of in de prenten gedrukt. Kleuters vanaf 3 jaar en jonge kinderen tot 8 jaar, kunnen via de prenten de verhaallijn goed volgen. Door de duidelijke pren…Lees verder

Het ei

Eendje woont met papa en mama op een klein eilandje in de vijver. Mama heeft een ei gelegd. Eendje heeft nog nooit een ei gezien. Wanneer mama vertelt dat er een babyeendje in zit, beseft Eendje dat zij ook in zo'n ei gezeten heeft, maar ze herinnert er zich niks van. Iedereen komt een kijkje nemen bij het ei en Eendje vertelt aan tante, opa en neefje hetzelfde verhaal. Na een hele tijd komt er beweging in het ei en iedereen wacht vol ongeduld rond het nest tot het ei breekt. Het is een prachtig eendje! Dit prentenboek voor de allerkleinsten is mooi om te zien, tenminste als je van klassieke en romantische plaatjes houdt. De tekeningen nemen vaak een dubbele pagina in beslag. Ze zijn fijntjes ingelijst en voorzien van heel weinig tekst in een mooi lettertype. Maar de tekst valt dikwijls in herhaling en er kunnen zeker vier pagina's geschrapt worden.