Boek
Nederlands

Uilskuikentjes

Martin Waddell (auteur), Patrick Benson (illustrator), Bartho Kriek (vertaler)
Als drie jonge uilen merken dat hun moeder 's nachts weg is, zijn ze bang. Sfeervol prentenboek in oblong met donkere illustraties van het nachtelijke bos, met dvd. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Bang zijn, Uilen
Titel
Uilskuikentjes
Auteur
Martin Waddell
Illustrator
Patrick Benson
Vertaler
Bartho Kriek
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Owl babies
Editie
6
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2009 | Andere uitgaves
[28] p. : ill. + dvd
ISBN
9789025744700 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Bang zijn (ZIZO)

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 29 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Dit boek vertelt over drie jonge uiltjes, Sara, Peter en Wim, die samen met hun uilenmoeder in een grote holle boom wonen. Wanneer ze op een nacht wakker worden is hun uilenmoeder echter weg. Grote broer en zus proberen beurtelings hun angst de baas te blijven ("Ze is vast gaan jagen"), maar het jongste kuiken Wim houdt het bij een obstinaat en zeer herkenbaar "Mammie moet komen!" Hoeft het gezegd dat moeder daadwerkelijk terugkomt? De relativerende boodschap ? als je rationeel omgaat met je angsten kan je ze overwinnen ? wordt nog eens expliciet verwoord op de laatste bladzijde, waar de moeder vraagt waarom de kuikentjes zich zo druk maken, terwijl ze toch konden weten dat ze wel terugkwam.

In de zorgvuldig opgebouwde tekst van Martin Waddell (vooral bekend van Welterusten... kleine beer, Lemniscaat, 1993) staat geen woord te veel of te weinig. Het duidelijke stramien, de korte zinnen en de herhalingen zorgen voor een aangenaam voorleesritme. De tekstblokken contraster…Lees verder
Drie kuikens van een uil zijn bang wanneer ze 's nachts merken dat moeder weg is. Ze zoeken steun bij elkaar, maar zijn pas echt gelukkig als zij weer veilig terug is op het nest. Geborgenheid, veiligheid en warmte zonder sentiment maken het tot een goed boek om deze begrippen te bespreken. Heel korte eenvoudige zinnen, met in vaste volgorde directe uitspraken van de uiltjes; hetgeen houvast geeft en ritme in de opbouw. Hoewel het hier om dieren gaat, zijn menselijke eigenschappen aanwezig, direct te gebruiken bij jonge kinderen. Het verhaal is simpel, maar prachtig van opbouw. Je voelt de angst van de jonge uilen. Ingekleurde pentekeningen zonder strakke contouren op een zwarte achtergrond symboliseren sfeervol het nachtleven van de uilen, die steeds vrij groot zijn uitgevoerd. Daardoor is de gezichtsuitdrukking goed te zien; belangrijk bij emoties. Grote, lichtblauwe letters in het zwart van de illustraties. Een prima voorleesboek voor kinderen, maar door de mooie, veelzeggende, war…Lees verder

Uilskuikentjes

Drie uiltjes, Sara, Peter en Wim, wonen in een boom. Op een nacht worden ze wakker en zien ze dat mama verdwenen is. De uiltjes denken na ... Ze gaan buiten vol ongeduld wachten en zijn bang. Gelukkig komt mama terug! Het is een heel lief verhaaltje over verlatingsangst en het vertrouwen dat de moeder er altijd zal zijn voor haar kinderen. De ingekleurde zwarte pentekeningen zijn mooi. Bij het voorleesboek behoort een dvd: de summier bewegende tekeningen zijn overgenomen uit het boek. De ondersteunende tekst is identiek aan deze in het boek. Het is een prima aanvulling.

Suggesties