Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Vlucht uit het spullenparadijs

Martine Glaser (auteur), Wilma Van den Bosch (illustrator)
+1
Vlucht uit het spullenparadijs
×
Vlucht uit het spullenparadijs Vlucht uit het spullenparadijs
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
De Griekse tweelingbroertjes Spiros (ik-figuur) en Stavros wonen met hun ouders in een overvolle loods. Dan steelt oom Pana van een dief en verdwijnen Pana en Stavros. Vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Familie, Griekenland
Titel
Vlucht uit het spullenparadijs
Auteur
Martine Glaser
Illustrator
Wilma Van den Bosch
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2017
182 p.
ISBN
9789044831238 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 150 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Spiros (ik-figuur) en Stavros zijn tweelingbroertjes die met hun ouders en oom Pana vanwege de crisis in Griekenland naar familie in Nederland zijn gekomen. Ze wonen in een loods bij het restaurant van de zoon van oom Pana. De loods is stampvol met afgedankte spullen die de oom voortdurend aansleept. Zelf passen ze er nauwelijks bij. Moeder werkt dag en nacht bij bejaarden. De depressieve vader, een politieagent die in Nederland niet mag werken, ligt alleen maar op de bank. Dan plundert oom Pana de opslag van een dief en wordt het echt gevaarlijk. De tweeling is heel verschillend: Spiros is een enorme boekenliefhebber (bijnaam Einstein); Stavros een druk, ongeconcentreerd jongetje (bijnaam Yes) die graag vlogger wil worden. Het anders zijn en de familietoestanden komen goed over. Bijna dertig getitelde hoofdstukken met karikaturaal aandoende zwart-witillustraties. Tamelijk volle bladspiegel. Humoristisch en ook spannend verhaal voor kinderen vanaf ca. 9 jaar.

Vlucht uit het spullenparadijs

De tweeling Stavros en Spinos hebben veel om ongelukkig over te zijn. Ze zijn moeten verhuizen van Griekenland naar Nederland omwille van de crisis. Door dezelfde crisis hebben zij en hun ouders ook helemaal niets meer. Hun vader is depressief omdat hij niet aan de slag kan als politieman en ligt elke dag op de bank. En ze wonen in een loods die hun oom volledig opvult met alle mogelijke spullen, waardoor hun leefruimte steeds kleiner wordt.Veel grote problemen die het verhaal heel zwaarmoedig hadden kunnen maken. Gelukkig is dat hier niet het geval. De jongens – ook Yes en Einstein genoemd – trekken zich op aan elkaar en aan wat hen gelukkig maakt. Yes is een avonturier en doet voor hij denkt. Einstein leest graag en houdt van gedichten. En wanneer oom Pana's verzamelwoede opeens overslaat naar gestolen spullen, wordt het verhaal spannend. Verrassend is dat de held van het verhaal de lezende Einstein is. Hij gaat op pad om zijn avontuurlijke broer te redden wann…Lees verder