Boek Nederlands

Het geheim van de riddertweeling

Martine Letterie (auteur), Saskia Halfmouw (illustrator)

Het geheim van de riddertweeling

Martine Letterie (auteur), Saskia Halfmouw (illustrator)
  • Vanaf 6-8 jaar
Jutta wil liever ridder worden net zoals haar tweelingbroer, dan achter het raam gaan zitten borduren. Ze bedenken een list. Vanaf ca. 8 jaar.
Leesniveau
AVI 7
Titel
Het geheim van de riddertweeling
Auteur
Martine Letterie
Illustrator
Saskia Halfmouw
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2007
80 p. : ill.
ISBN
9789025850425

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 150 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een ridder die zich het liefst met zijn kruidentuin bezighoudt, een jonkvrouw die met plezier zijn taken overneemt, een page die geen ridder wil worden maar voor het klooster kiest, een meisje dat het liefst een jongen zou zijn: de personages in dit boek lijken allemaal mensen die anders willen zijn dan ze zijn. Ook Jutta is een meisje dat liever een jongen was geweest. Als dochter van een ridder moet ze zich bekwamen in allerlei jonkvrouwelijke vaardigheden, maar veel liever was ze met haar tweelingbroer Reinald eropuit getrokken. Ze kan maar moeilijk begrijpen dat haar oudere broer geen ridder wil worden maar monnik. Wanneer heer Herman, een neef van haar vader langskomt, ziet Jutta haar kans om het strenge toezicht van haar moeder te ontvluchten. Uit zijn verhalen en die van zijn schildknaap maakt ze op dat het er op zijn kasteel heel wat losser aan toegaat. Ze weet het zover te krijgen dat ze bij hem haar opvoeding mag voltooien en dat Reinald meegaat om page te worden. Onderweg n…Lees verder
Het verhaal speelt zich af op een kasteel in de middeleeuwen. Hoofdpersonen zijn een broer en zus, tweelingen. Jutta, het meisje, gedraagt zich als een jongen, berijdt haar paard niet damesachtig en heeft een hekel aan borduren. Als ze samen worden uitgezonden naar een ander kasteel om tot page en kasteelvrouwe te worden opgeleid, knipt Jutta haar vlecht af en verkleedt zich als een jongen. Op het kasteel aangekomen gaan ze aanvankelijk door voor een jongenstweeling. Deel uit de inmiddels al uitgebreide serie 'Geheim'*. Het eenvoudige verhaal wordt rechttoe rechtaan verteld. Van een middeleeuwse sfeer merkt men weinig en het geheim is snel achterhaald. De vrij open bladspiegel (brede marges en een ruime interlinie) is versierd met goed herkenbare, maar weinig sprankelende zwart-witillustraties. Achterin staat informatie over een schrijfwedstrijd en andere Geheim-boeken die in deze reeks verschenen zijn. Vanaf ca. 8 jaar.

Het geheim van de riddertweeling

Jutta en Reinald zijn een tweeling. Ze wonen op een kasteel. Reinald wordt opgeleid tot page en kan later ridder worden. Jutta moet als meisje steeds binnenblijven en leren borduren, want zij wordt later kasteelvrouwe. Jutta wou dat ze een jongen was: die hebben tenminste een spannend leven in het vooruitzicht. Wanneer Reinald naar een ander kasteel mag gaan voor zijn opleiding smeedt Jutta plannen om als jongen mee op avontuur te gaan. Ze komen in een bijzonder huishouden terecht. Kinderen die graag over de riddertijd lezen, komen hier aan hun trekken. Voor een keer speelt een meisje ook een rol van betekenis. Het is een erg eenvoudig geschreven verhaal, het tijdskader komt voldoende tot zijn recht en de rolomkering tussen heer Herman en zijn vrouw Ottelien is zelfs vrij grappig.