Boek
Nederlands

Kletskoek !

Marvano (auteur)

Kletskoek !

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Een vader en tienerdochter houden erg veel van hun kat Gorki en kunnen hem na diens dood niet snel vergeten. Prentenboek met goed getroffen stripachtige tekeningen in kleur. Vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Katten
Titel
Kletskoek !
Auteur
Marvano
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: The House of Books, 2003
[39] p. : ill.
ISBN
90-443-0704-5

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Het draait in dit geïllustreerde kinderboek slechts om een figuur: Gorki, de huiskat. Op een ontwapenende manier wordt de relatie van een vader en zijn dochter, een tiener, met hun kat verteld. Bijna onmerkbaar neemt de kat een steeds belangrijker plaats in. Zijn plek binnen het gezin is onbetwistbaar als een dierenarts hem na een ongeluk in het verkeer door een snelle operatie weet te redden. Als er een zwerfkat in de tuin arriveert, duurt het even voor zij aan elkaar gewend zijn, maar dan zijn zij ook onafscheidelijk. Dat een kat negen levens heeft, is natuurlijk kletskoek: Gorki wordt ziek en sterft. De vader en zijn dochter begraven hun geliefde huisdier in zijn vertrouwde omgeving. De tekenaar/scenarist, onder meer bekend door de sciencefiction-strips zoals 'Verloren vrede'* gooit alle clichés over katten overboord. Voor dit gegeven heeft hij geput uit zijn eigen ervaring binnen het gezin. De stripachtige illustraties zijn goed getroffen, intiem en warm. De geserreerde teksten tu…Lees verder

Over Marvano

Marvano, pseudoniem van Mark Van Oppen (Zolder, 29 april 1953), is een Belgisch striptekenaar. Samen met de schrijver Joe Haldeman verantwoordelijk voor de inmiddels tot een der klassiekers gerekende sciencefictionstripreeks De eeuwige oorlog.

Carrière

Van Oppen is zoon van een mijnwerker en studeerde af als interieurarchitect. Hij oefende dit beroep ook gedurende tien jaar uit. Hij begon met het maken van illustraties voor sciencefictiontijdschriften. In Nederland verschenen in het sciencefictionmagazine Orbit. Ook illustreerde hij sf-romans voor onder andere uitgeverij Meulenhoff in Nederland.

Van 1982-1986 was hij hoofdredacteur van Kuifje (de Nederlandstalige versie van Tintin) en werd daarna stripuitgever bij de Vlaamse uitgeverij Den Gulden Engel. Zijn debuutalbum was De vlucht van het paard. Zijn drieluik De eeuwige oorlog (naar het boek van de Amerikaanse sf-…Lees verder op Wikipedia