Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De Perzische jongen

Ook verschenen als: Alexander de Grote : de laatste levensjaren

De Perzische jongen

Ook verschenen als: Alexander de Grote : de laatste levensjaren

Een knappe Perzische jongen wordt na de dood van zijn ouders verkocht als slaaf en belandt uiteindelijk in het gevolg van Alexander de Grote (356-323 v. Chr.), wiens aandacht hij trekt.
Titel
De Perzische jongen
Ook verschenen als
Alexander de Grote : de laatste levensjaren
Auteur
Mary Renault
Vertaler
Frédérique Van der Velde
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The Persian boy
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2004 | Andere uitgaves
384 p.
ISBN
90-269-8336-0 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 26 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De Perzische jongen (van 1972) is het tweede deel van de trilogie die Mary Renault aan het leven van Alexander de Grote wijdde. Het gaat over de periode van 336, toen hij zijn vader Philippos opvolgde, tot aan zijn dood in 323 v.C.. Hij versloeg de Perzische vorst Darius, werd in Egypte als koning verwelkomd, veroverde Babylon, Susa en Persepolis en drong door tot aan de Indus. Omdat Macedonische en Griekse officieren het niet namen dat hij steeds meer van de Perzische levensstijl overnam, moest hij zijn verdere plannen opgeven.

Dit tweede deel is een ikverhaal, verteld door de Perzische eunuch Bagoas. In dienst van Darius vertelt hij als ooggetuige over de gebeurtenissen en problemen in het Perzische kamp en reconstrueert hij op basis van geruchten en verhalen de situatie van Alexanders leger. Na Alexanders overwinning op Darius, wordt hij de beminde en vertrouweling van de Macedonische vorst, en is zo een bevoorrechte getuige van Alexanders optreden. Dan is zijn relaas…Lees verder
De jonge Pers Bagoas is na de dood van zijn ouders verkocht als slaaf en opgeleid tot eunuch in een harem. Als hij een knappe tiener is, wordt hij verkocht en komt hij aan het hof van koning Darius, wiens aandacht hij trekt. Als deze in 331 v. Chr. is verslagen door Alexander de Grote (356-323 v. Chr.) en vermoord, wordt Bagoas (15) als geschenk aangeboden aan Alexander. Ondanks huwelijken met Stateira en Roxane en zijn relatie met jeugdvriend Hephaistion gaat de 25-jarige vorst houden van Bagaos. Hun relatie wordt zo hecht dat Bagaos meegaat op veldtochten. Hij zit naast Alexander als deze in 323 sterft aan een korte, hevige koorts. De Engelse auteur (1905-1983) is bekend door acht historische romans die getuigen van grote kennis van de Griekse Oudheid, waarvan deze Alexander-trilogie* het beste is. Ook dit goed vertaalde tweede deel, volgend op 'Vuur uit de hemel'**, valt op door de sterke karaktertekening van vooral Bagoas en het uitstekende beeld dat gegeven wordt van het leven aa…Lees verder

Over Mary Renault

Mary Renault (4 september 1905 - 13 december 1983), geboren als Mary Challans, was een Engels schrijfster van historische boeken. Ze was vooral bekend van historische romans die zich afspeelden in het Oude Griekenland. Behalve fictionele boeken over Theseus, Socrates, Plato en Alexander de Grote, schreef Renault ook een non-fictionele biografie over Alexander.

Leven en werk

Mary Renault werd op 4 september 1905 geboren te Forest Gate in Essex, tegenwoordig Groot-Londen. Zij kreeg les aan het St Hugh's College, een college van de Universiteit van Oxford, destijds een college voor vrouwen. Ze ontving hier haar graad voor Engels in 1928. Ze ging een opleiding tot Verpleegkundige volgen op de Oxford's Radcliffe Infirmary, hier ontmoette zij haar opleidingsgenote Julie Mullard, met wie zij een levenslange relatie begon.

Ze werkte destijds als een verpleegkundige, terwijl ze tegelijkertijd haar schrijve…Lees verder op Wikipedia