De Zwitserse natuurkundige Frankenstein brengt een monsterachtig wezen, dat op de mens lijkt, tot leven, maar ziet zich uiteindelijk genoodzaakt zijn schepping te achtervolgen met als doel het monster te vernietigen.
Titel
Frankenstein / Mary Wollstonecraft Shelley ; voorwoord Stephen King ; ill. Bernie Wrightson
Auteur
Mary Wollstonecraft Shelley
Inleider
Stephen King 1947-
Illustrator
Bernie Wrightson
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Frankenstein, or The modern Prometheus
Uitgever
Amsterdam: Veen, 2006 | Andere uitgaves
316 p. : ill.
ISBN
90-204-0601-9 9789020406016

Andere formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Klassiek monsterverhaal geschreven in 1816-1817 door de toen 18-jarige Mary Wollstonecraft Shelley, echtgenote van de dichter Percy Shelly. Het verscheen anoniem in 1818, en werd herzien in 1831 toen het onder haar naam werd gepubliceerd. Victor Frankenstein maakt een lichaam met stukken van lijken en brengt het tot leven. Als hij zijn schepping verstoot neemt deze wraak en Frankenstein begint de jacht op zijn monster. Deze macabere roman in brievenvorm is een voorloper van de sciencefiction. Voor de moderne lezer weinig echte griezel maar wel een erg menselijk inzicht in hoe de maatschappij een monster schept. Verscheen al vele keren in onze taal en behoudt de inleiding door de auteur (1831) bij de herziene versie, en het originele voorwoord (1818) dat geschreven werd door Percy Shelley. Nieuwe eigentijdse inleiding door Stephen King. Aangevuld door een korte biografie en chronologie van auteur en boek, een heel uitgebreide en degelijke analyse door Karen Karbiener, en uitgebreide no…Lees verder

Over Mary Wollstonecraft Shelley

Mary Shelley, geboren Mary Wollstonecraft Godwin (Londen, 30 augustus 1797 – aldaar, 1 februari 1851) was een Engels schrijfster.

Mary Shelley was de dochter van de feministe Mary Wollstonecraft en de filosoof William Godwin. Ze werd de tweede vrouw van de beroemde schrijver en dichter Percy Bysshe Shelley. Haar vijf jaar oudere echtgenoot organiseerde met regelmaat bijeenkomsten waarbij contemporaine literaire grootheden bijeenkwamen. Zij mocht daarbij als toehoorder aanwezig zijn. Geïnspireerd door de verhalen van de literaire kopstukken uit die tijd, schreef Mary Shelley op 19-jarige leeftijd – in het jaar zonder zomer – haar bekendste werk, de gothic novel Frankenstein (The Modern Prometheus).

Ze stierf op 1 februari 1851 te Londen. Op haar eigen verzoek werd ze begraven in Bournemouth op de begraafplaats van de Saint Peter's Church.

Bibliografie

Romans

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek