De Zwitserse natuurkundige Frankenstein brengt een monsterachtig wezen, dat op de mens lijkt, tot leven, maar ziet zich uiteindelijk genoodzaakt zijn schepping te achtervolgen met als doel het monster te vernietigen.
Titel
Frankenstein / Mary Wollstonecraft Shelley ; voorwoord Stephen King ; ill. Bernie Wrightson
Auteur
Mary Wollstonecraft Shelley
Inleider
Stephen King 1947-
Illustrator
Bernie Wrightson
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Frankenstein, or The modern Prometheus
Uitgever
Amsterdam: Veen, 2006 | Andere uitgaven
316 p. : ill.
ISBN
90-204-0601-9 9789020406016

Andere formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Klassiek monsterverhaal geschreven in 1816-1817 door de toen 18-jarige Mary Wollstonecraft Shelley, echtgenote van de dichter Percy Shelly. Het verscheen anoniem in 1818, en werd herzien in 1831 toen het onder haar naam werd gepubliceerd. Victor Frankenstein maakt een lichaam met stukken van lijken en brengt het tot leven. Als hij zijn schepping verstoot neemt deze wraak en Frankenstein begint de jacht op zijn monster. Deze macabere roman in brievenvorm is een voorloper van de sciencefiction. Voor de moderne lezer weinig echte griezel maar wel een erg menselijk inzicht in hoe de maatschappij een monster schept. Verscheen al vele keren in onze taal en behoudt de inleiding door de auteur (1831) bij de herziene versie, en het originele voorwoord (1818) dat geschreven werd door Percy Shelley. Nieuwe eigentijdse inleiding door Stephen King. Aangevuld door een korte biografie en chronologie van auteur en boek, een heel uitgebreide en degelijke analyse door Karen Karbiener, en uitgebreide no…Lees verder

Over Mary Wollstonecraft Shelley

Mary Shelley, geboren Mary Wollstonecraft Godwin (Londen, 30 augustus 1797 – aldaar, 1 februari 1851) was een Engels schrijfster.

Biografie

Mary Shelley was de dochter van de feministe Mary Wollstonecraft en de filosoof William Godwin. Ze was de tweede vrouw van de beroemde schrijver en dichter Percy Bysshe Shelley. Haar vijf jaar oudere echtgenoot organiseerde met regelmaat bijeenkomsten waarbij contemporaine literaire grootheden bijeenkwamen. Zij was daar als toehoorder bij aanwezig.

Op 19-jarige leeftijd, in het jaar zonder zomer (1816), verbleven Mary, haar toekomstige echtgenoot Percy Shelley, haar stiefzus Claire Clairmont, John William Polidori en een paar vrienden bij Lord Byron in Zwitserland. Omdat ze de hele zomer binnen moesten blijven vanwege het slechte weer begonnen ze duistere en griezelige verhalen te bedenken. Shelley schreef hier haar bekendste werk, de gothic novel Frankenstein (The M…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek