Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De watergodin

Maryse Condé (auteur)
Een zwarte jongen wordt vrijgesproken van moord op een rijke, aan drank verslaafde blanke vrouw en zoekt zijn toevlucht bij de enige vriendin die hij nog heeft: een boot die hem herinnert aan enkele fijne jaren.
Titel
De watergodin
Auteur
Maryse Condé
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
La belle créole
Uitgever
Breda: De Geus, 2002
285 p.
ISBN
90-445-0197-6

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De 65-jarige auteur uit Guadeloupe werd vooral bekend met haar tweedelige Afrikaanse epos 'Segou'. Deze roman speelt op een hedendaags Caribisch eiland dat geteisterd wordt door stakingen en criminaliteit. De tuinman Dieudonné wordt dankzij een gewiekste advocaat vrijgesproken van de passionele moord op zijn werkgeefster en minnares. Maar hij slaagt er niet in de draad van zijn leven op te nemen. Door iedereen verlaten ziet hij geen toekomst meer, hij kan aleen maar dwalen tussen de puinhopen van wat ooit was. In een vervallen zeilboot probeert hij het verleden terug te vinden. Een aangrijpende sombere roman waarin de teloorgang van een individu getekend wordt tegen het decor van een haveloze havenstad waar de chaos alleen maar toeneemt. Condé kan krachtig vertellen met gevoel voor dramatische wendingen. Ook de sfeer- en karaktertekening zijn ijzersterk. Gebonden; kleine druk.

Over Maryse Condé

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door MEDEF

Maryse Condé (Pointe-à-Pitre op Guadeloupe, 11 februari 1937) is een Frans schrijfster, afkomstig uit het Caraïbische Guadeloupe. Condé staat bekend als een sterk pleitbezorgster van het panafrikanisme.

Leven en werk

Condé werd geboren als jongste in een familie met acht kinderen. Reeds tijdens haar schooltijd werd ze aangetrokken door de literatuur, vooral de Engelse. In 1953 ging ze naar Parijs om vergelijkende literatuurwetenschap te studeren aan de Sorbonne. Ze studeerde af met een proefschrift over de stereotypering van zwarten in de West-Indische literatuur.

In 1958 huwde Condé een acteur, kreeg vervolgens vier kinderen en werkte in diverse West-Afrikaanse landen als lerares en op spraakinstituten, onder meer in Guinea, Ghana en Senegal. In Mali deed ze inspiratie op voor haar wereldwijde bestseller Segou; de aarden wallen uit 1984, in 1985 gevolgd door Segou; de verkruimelde aarde, waarvoor ze in 19…Lees verder op Wikipedia