Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Het onwaarschijnlijke en droevige lot van Ivan en Ivana

Maryse Condé (auteur), Martine Woudt (vertaler)
+1
Het onwaarschijnlijke en droevige lot van Ivan en Ivana
×
Het onwaarschijnlijke en droevige lot van Ivan en Ivana Het onwaarschijnlijke en droevige lot van Ivan en Ivana

Het onwaarschijnlijke en droevige lot van Ivan en Ivana

Een tweeling met een zeer hechte band maakt verschillende keuzes in hun levens, met desastreuze ontwikkelingen als resultaat.
Titel
Het onwaarschijnlijke en droevige lot van Ivan en Ivana
Auteur
Maryse Condé
Vertaler
Martine Woudt
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Le fabuleux et triste destin d'Ivan et Ivana
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Orlando, [2019] | Andere uitgaves
272 p.
ISBN
9789493081062 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De Franse schrijfster (1937) won in 2018 de Alternatieve Nobelprijs voor de Literatuur met dit boek. Condé is wat minder bekend bij het grote publiek, maar heeft ruim 25 titels op haar naam staan. De roman vertelt het verhaal van de tweeling Ivan en Ivana, geboren in de Franse eilandengroep Guadeloupe. Hun jeugd is in eerste instantie lastig, vanwege armoede en de afwezigheid van hun vader die voor hun geboorte vertrekt naar Mali. De band van de tweeling is echter wel erg hecht - soms voelen ze zich daar zelfs ongemakkelijk bij. Op basis van hun levenservaringen en karakter maken zij uiteindelijk zeer verschillende keuzes. Ivana kiest voor een opleiding tot politieagente, Ivan bekeert zich tot de Islam en radicaliseert met alle gevolgen van dien. Thema’s in de roman zijn zeer actueel: radicalisering, de invloed van culturele context op ontwikkeling van de identiteit, de aanslagen in Parijs en racisme komen onder meer aan de orde. De roman is goed vertaald, prettig leesbaar, geschikt v…Lees verder

Over Maryse Condé

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door MEDEF

Maryse Condé (Pointe-à-Pitre op Guadeloupe, 11 februari 1937) is een Frans schrijfster, afkomstig uit het Caraïbische Guadeloupe. Condé staat bekend als een sterk pleitbezorgster van het panafrikanisme.

Leven en werk

Condé werd geboren als jongste in een familie met acht kinderen. Reeds tijdens haar schooltijd werd ze aangetrokken door de literatuur, vooral de Engelse. In 1953 ging ze naar Parijs om vergelijkende literatuurwetenschap te studeren aan de Sorbonne. Ze studeerde af met een proefschrift over de stereotypering van zwarten in de West-Indische literatuur.

In 1958 huwde Condé een acteur, kreeg vervolgens vier kinderen en werkte in diverse West-Afrikaanse landen als lerares en op spraakinstituten, onder meer in Guinea, Ghana en Senegal. In Mali deed ze inspiratie op voor haar wereldwijde bestseller Segou; de aarden wallen uit 1984, in 1985 gevolgd door Segou; de verkruimelde aarde, waarvoor ze in 19…Lees verder op Wikipedia

Suggesties