Boek
Frans

Histoire de la femme cannibale : roman

Maryse Condé (auteur)

Histoire de la femme cannibale : roman

Genre:
Na de moord op haar blanke man in Zuid-Afrika moet een vrouw uit Guadeloupe door een identiteitscrisis heen zien te komen waarbij het rassenvraagstuk domineert.
Titel
Histoire de la femme cannibale : roman
Auteur
Maryse Condé
Taal
Frans
Uitgever
Paris: Mercure de France, 2003
317 p.
ISBN
2-7152-2326-9 9782715223264 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 5 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Na veel omzwervingen leidt een van oorsprong Guadeloupse vrouw in Zuid-Afrika een redelijk rustig bestaan. Wanneer haar blanke man wordt vermoord stort haar wereld in en komt zij terecht in een zware identiteitscrisis, waarbij het rassenvraagstuk domineert. Uiteindelijk kiest zij voor een nieuw bestaan als schilderes in Zuid-Afrika. Het verhaal bevat vele flashbacks, herinneringen, interne monologen, citaten en gedichtfragmenten. De bekende schrijfster, geboren op Guadeloupe maar (nog) woonachtig in New York, verwerkt in deze roman haar eigen ervaringen in Zuid-Afrika, waar ook na de Apartheid niets veranderd lijkt. Het centrale verhaal van de moord is niet sterk en enigszins voorspelbaar. De voortdurende twijfels van de hoofdpersoon over haar plaats in een blank-zwarte omgeving komen erg goed over. De vele personages die uitgebreid geïntroduceerd worden (kenmerkend voor Maryse Condé's vertelstijl) maken het werk onoverzichtelijk en eisen enig doorzettingsvermogen. De auteur heeft onl…Lees verder

Over Maryse Condé

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door MEDEF

Maryse Condé (Pointe-à-Pitre op Guadeloupe, 11 februari 1937) is een Frans schrijfster, afkomstig uit het Caraïbische Guadeloupe. Condé staat bekend als een sterk pleitbezorgster van het panafrikanisme.

Leven en werk

Condé werd geboren als jongste in een familie met acht kinderen. Reeds tijdens haar schooltijd werd ze aangetrokken door de literatuur, vooral de Engelse. In 1953 ging ze naar Parijs om vergelijkende literatuurwetenschap te studeren aan de Sorbonne. Ze studeerde af met een proefschrift over de stereotypering van zwarten in de West-Indische literatuur.

In 1958 huwde Condé een acteur, kreeg vervolgens vier kinderen en werkte in diverse West-Afrikaanse landen als lerares en op spraakinstituten, onder meer in Guinea, Ghana en Senegal. In Mali deed ze inspiratie op voor haar wereldwijde bestseller Segou; de aarden wallen uit 1984, in 1985 gevolgd door Segou; de verkruimelde aarde, waarvoor ze in 19…Lees verder op Wikipedia