Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De laatste regel van het sprookje

Massimo Gramellini (auteur), Jan van der Haar (vertaler)
+1
De laatste regel van het sprookje
×
De laatste regel van het sprookje De laatste regel van het sprookje
Genre:
Sprookje waarin een man een reis maakt door de wereld van de ziel en ontdekt waar het echt om gaat in het leven.
Onderwerp
Geluk, Esoterie
Titel
De laatste regel van het sprookje
Auteur
Massimo Gramellini
Vertaler
Jan van der Haar
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
L'ultima riga delle favole
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2011
252 p. : ill.
ISBN
9789023458555 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De auteur (*Turijn 1960) is journalist, verbonden aan de krant La Stampa. 'De Laatste Regel van het Sprookje' is zijn eerste roman, hoewel bij de aanduiding roman kanttekeningen kunnen worden geplaatst. Het is vooral een sprookje: er gebeuren steeds dingen die in de echte wereld niet kúnnen. Het boek beschrijft een symbolische reis van iemand die zijn zelfvertrouwen kwijt was, het zogezegd niet meer zag zitten, en hoe hij door een verblijf in de 'thermen van de ziel' uit die crisis genezen tevoorschijn kwam. Het verhaal is zwaar beladen met personen en zaken die een symbolische betekenis hebben. Ongeveer elke zin bevat wijze lessen, nuttige overwegingen, geforceerd gevatte formuleringen. Voor de literatuurlezer is het een al te geconstrueerd, bloedeloos verhaal, maar het boek zal liefhebbers van verhalen over spirituele groei mogelijk aanspreken. Het is een bestseller in Italië. De moedige vertaler heeft hier en daar een steek laten vallen. Kleine druk.

Over Massimo Gramellini

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Niccolò Caranti

Massino Gramellini (Turijn, 2 oktober 1960) is een Italiaans romanschrijver, essayist en journalist, momenteel werkzaam bij Corriere della Sera.

Biografie

Hij werd geboren in 1960 in Turijn. Zijn familie kwam uit de regio Romagna. Op 9-jarige leeftijd pleegde zijn moeder zelfmoord. Ze was ernstig ziek en depressief. Zijn vader vertelde Massimo dat zijn moeder gestorven was aan een acute hartaanval. Pas jaren later in de jaren 1990 ontdekte hij de ware doodsoorzaak van zijn moeder aan de hand van een krantenartikel uit 1969. Deze episode in zijn leven was bepalend voor zijn toekomst.

Gramellini schreef boeken en artikelen over de Italiaanse samenleving en politiek. Samen met Carlo Fruttero schreef hij een historische almanak over 150 jaar Italië. Ook schreef hij twee verhalen over zijn favoriete voetbalclub Torino FC. In 2010 publiceerde hij zijn eerste novelle getiteld L'ultima riga delle favole (De Laatste Regel Van …Lees verder op Wikipedia