Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Vertel hun over veldslagen, koningen en olifanten : roman

Mathias Enard (auteur), Katrien Vandenberghe (vertaler)
+1
Vertel hun over veldslagen, koningen en olifanten : roman
×
Vertel hun over veldslagen, koningen en olifanten : roman Vertel hun over veldslagen, koningen en olifanten : roman

Vertel hun over veldslagen, koningen en olifanten : roman

Michelangelo is ontevreden over de manier waarop zijn opdrachtgever paus Julius II hem behandelt. Hij aanvaardt een uitnodiging van de sultan van het Ottomaanse Rijk een brug over de Gouden Hoorn te ontwerpen. Aangekomen in Constantinopel dompelt Michelangelo zich met de Turkse dichter Mesini onder in deze smeltkroes van culturen.
Titel
Vertel hun over veldslagen, koningen en olifanten : roman
Auteur
Mathias Enard 1972-
Vertaler
Katrien Vandenberghe
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Parle-leur de batailles, de rois et d'éléphants
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2011
152 p. : ill.
ISBN
9789029578394 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een oriëntaalse fantasie
De mediterrane wereld, die dezer dagen aanhoudend in het brandpunt van de actualiteit staat, is ook het actieterrein van de boeken van de Franse schrijver en oriëntalist Mathias Énard. Na zijn debuutroman over een sluipschutter in de Joegoslavische Oorlogen volgde in 2008 het ambitieuze, nog niet in het Nederlands vertaalde Zone, dat zijn lezers in een monoloog in één lange zin van meer dan 500 bladzijden deelgenoot maakt van het (post)apocalyptische universum van een geheimagent met als ‘warzone’ het hele gebied van Barcelona tot Beiroet.
Helemaal anders is het nu in vertaling verschenen kleinood Vertel hun over veldslagen, koningen en olifanten, dat op het omslag een roman wordt genoemd maar qua omvang en sfeer misschien eerder als een novelle aandoet. Het verhaal is gesitueerd in het zestiende-eeuwse Istanboel, op het kruispunt tussen Oost en West, en biedt ons een uitgelezen kans om eens wat afstand te nemen van het hier en nu en on…Lees verder
In deze met de Prix Goncourt des Lycéens 2010 bekroonde roman fantaseert de Franse auteur Mathias Enard over een leemte in het overigens goed gedocumenteerde leven van Michelangelo. Deze zou in 1506 uit ongenoegen over de behandeling die hem van paus Julius II ten deel viel ingegaan zijn op een opdracht van sultan Bajazet van Constantinopel om een brug te bouwen over de Bosporus. Met weinige, maar historisch vaststaande feiten reconstrueert de schrijver het korte, dramatische verblijf van de al beroemde, maar zich toch miskend voelende beeldhouwer en schilder in een hem vijandig voorkomende moslimwereld, waar broeierige liefdes en complotten op de loer liggen. In korte hoofdstukjes worden vanuit verschillend perspectief op ingehouden lyrische wijze zowel de persoon van Michelangelo als het voor hem stimulerende decor meeslepend en poëtisch opgeroepen. Normale druk, volle bladspiegel.