Boek
Nederlands

De monnik en de wetenschapper : in gesprek over boeddhisme en de aard van het heelal

Matthieu Ricard (auteur), Trinh Xuan Thuan (auteur)

De monnik en de wetenschapper : in gesprek over boeddhisme en de aard van het heelal

In de reeks:
Een Franse astrofysicus van Vietnamese origine en een boeddhistische monnik discussie͏̈ren over raakpunten en verschillen tussen wetenschap en boeddhisme.
Titel
De monnik en de wetenschapper : in gesprek over boeddhisme en de aard van het heelal
Auteur
Matthieu Ricard Trinh Xuan Thuan
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
L'infini dans la paume de la main
Editie
1
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: Rainbow, 2010 | Andere uitgaves
459 p.
ISBN
9789041708267 (paperback)
Plaatsingssuggestie
214.3 (SISO) Oosters denken ; Boeddhisme (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 12 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een ontmoeting tussen twee denkers, geschoold in de wetenschap en geïnspireerd door het boeddhisme. Matthieu Ricard promoveerde in de moleculaire biologie en werd monnik in de Tibetaans-boeddhistische traditie. Trinh Xuan Thuan is een Vietnamees boeddhist en doceert astrofysica in de Verenigde Staten. Zij ontmoetten elkaar in 1997 in Andorra en hun discussies resulteerden in dit boek. Nu is het doel van een levensfilosofie als het boeddhisme -- een gelukkig, zinvol en bevrijd leven leiden -- heel verschillend van de pogingen van de wetenschap om kennis te verwerven. Maar zij ontdekken raakvlakken, niet zo vreemd voor wie twintig jaar geleden vertrouwd raakte met de werken van o.a. K. Wilber, G. Zukav of F. Capra. Hun discussiethema's zijn diepzinnig en uiteenlopend, soms voor de hand liggend, soms origineel: 'bestaat er een organiserend principe?', 'verandering als kern van de werkelijkheid', 'het individuele en het collectieve lot', 'vragen over de tijd', 'zijn lichaam en geest duali…Lees verder
In deze boeiende discussie tussen een Franse wetenschapper, monnik in de Tibetaans-boeddhistische traditie, en een astrofysicus van Vietnamese origine worden raakpunten en verschillen tussen wetenschap en boeddhistische spiritualiteit belicht. De oerknal en de structuur van het heelal, elementaire deeltjes, aard en werking van het bewustzijn, het begrip 'tijd', de rol van de natuurwetten, het verschil tussen mens en robot, het raadsel van de wiskunde; deze en andere onderwerpen worden op een begrijpelijke manier geanalyseerd. Hierbij is de astrofysicus doorgaans de 'vragensteller' en de monnik degene die vanuit een dubbele achtergrond als moleculair-bioloog en spiriteel deskundige (en zoon van de filosoof Jean-François Revel) de vaak onverwachte verwantschap tussen wetenschap en boeddhisme in het juiste licht plaatst. Met voetnoten, register, en woordenlijsten van wetenschappelijke en boeddhistische termen. Afgezien van de nieuwe titel is dit een ongewijzigde herdruk.

Over Matthieu Ricard

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Jon Schmidt

Matthieu Ricard (Aix-les-Bains, Frankrijk 15 februari 1946) is een boeddhistisch monnik, fotograaf, schrijver, vertaler uit het Tibetaans en de ‘gelukkigste man ter wereld'. Hij promoveerde aan het Pasteur-instituut, maar trok vervolgens naar de Himalaya en werd boeddhistisch monnik. Sinds 1989 is hij de officële Franse tolk van de veertiende dalai lama, maar hij reist ook in eigen naam de wereld rond om, onder meer op het Wereld Economisch Forum in Davos en in TED-Talks, zijn visie op wat nodig is voor een welvarende toekomst uit de doeken te doen.

Biografie

Matthieu Ricard is de zoon van de Franse filosoof Jean-François Revel (pseudoniem van Jean-François Ricard) en de kunstschilderes Yahne Le Toumelin, die al in 1967 een boeddhistische non was geworden. Zijn ouders waren bevriend met kunstenaars en intellectuelen als André Breton, Maurice Béjart en Henri Cartier-Bresson. Ricard studeerde moleculaire biologie aan het Pasteur-…Lees verder op Wikipedia

Suggesties