Daisy
Nederlands

Ik ben mogelijk : gedichten

Maud Vanhauwaert (auteur), Christine Haegeman (verteller)
Deze jonge schrijfster haalt het speelplein onder de nagels van het kind vandaan, in het felle licht van Sevilla trekken pupillen zich samen, en u wordt gevraagd om duiven van de straten te schrapen. Zo krijgt dat wat hard en voldongen is weer het plooibare van een vermoeden.
Titel
Ik ben mogelijk : gedichten
Auteur
Maud Vanhauwaert 1984-
Verteller
Christine Haegeman  (inlezer)
Taal
Nederlands
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2011
1 cd
Speelduur
0:27
Oorspr. uitgever
Querido
Aantekening
Stem: Vrouw

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 6 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Maud Vanhauwaert (net 27, meldt de achterzijde van haar debuutbundel) komt in de titel tot de conclusie: ‘Ik ben mogelijk’. Haar poëzie heeft een verfrissende aandacht voor de werkelijkheid, die onder haar blik en verwoording minder voordehand liggend is en eigenlijk vreemd. Over een stad: “bakkers rollen deeg de dag in / een meeuw schijt zich uit tegen het raam / een vrouw verplaatst bloempotten / een man is in het buitenland”. Zulke poëtische notities maken de wereld ruim. Er is een reeksje gedichten over tegelijkertijd/terwijl, waarin prachtig de gelijktijdigheid van zeer verschillende gebeurtenissen op verschillende plaatsen wordt benadrukt. Ook het vergeten is een belangrijk onderwerp: een lijst van vergetenheden wordt besloten met “vergeten wordt nooit voltooid”. Vanhauwaert munt uit in mooie waarnemingen: “en dan de putjes in haar lach / alsof in elke wang een nietje zat”. Verrassende formuleringen en combinaties van inzichten zijn er volop in dit debuut te vinden: “zoals je he…Lees verder

Over Maud Vanhauwaert

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Dirk Annemans

Maud Vanhauwaert (Veurne, 15 januari 1984) is een Vlaams dichteres en actrice.

Biografie

Maud Vanhauwaert volgde de opleidingen Woordkunst en Zakelijke Communicatie. Ze studeerde af aan de Universiteit Antwerpen als master in de Taal- en Letterkunde. Daarnaast behaalde ze ook een masterdiploma Woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. In 2012 eindigde Vanhauwaert als finalist van het Wereldkampioenschap Poetry slam en in 2014 zat ze in de finale van het Leids Cabaret Festival. In 2013 won ze het Groot Dictee der Nederlandse Taal bij de prominenten.

In 2018 en 2019 is ze stadsdichteres van Antwerpen. Op 1 september 2018 werd ze de eerste vrouwelijke ereburger van haar geboortestad Veurne. In het tv-programma Iedereen beroemd sloot ze een tijdlang wekelijks het programma af met een gedicht. Vanhauwaert geeft ondertussen ook zelf les aan de opleiding Woordkunst in het Koninklijk Conservatorium Antwerpen.

Lees verder op Wikipedia