Daisy
Nederlands

De man voor het venster 1932-1940

Maurice Gilliams (auteur), Raymond Van Cleemput (verteller)
Notities van de Vlaamse schrijver (1900-1982) over literatuur, beeldende kunst en muziek.
Onderwerp
Gilliams, Maurice
Titel
De man voor het venster 1932-1940
Auteur
Maurice Gilliams
Verteller
Raymond Van Cleemput  (inlezer)
Taal
Nederlands
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2000
1 cd
Speelduur
7:28
Oorspr. uitgever
Houtekiet
Aantekening
Stem: Man Vlaamse stem Geconverteerd boek

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 1 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De honderdste geboortedag van Maurice Gilliams (1900-1982) is aanleiding om veel van zijn werk in herdruk te doen verschijnen. Zo verscheen in de serie 'De Vlaamse bibliotheek' deze verzorgde uitgave van ' De man voor het venster' uit 1943. Dit journaal met beschouwingen, dagboeknotities en overwegingen uit de periode van 1932 tot 1940, geeft een indringend beeld van het onvoorwaardelijk kunstenaarschap dat Gilliams nastreefde. Zowel zijn eigen kunstenaarschap als dat van anderen (schrijvers, beeldende kunstenaars, Bach) is voorwerp van minutieuze beschouwing. Niet alle kunstenaars waar Gilliams over spreekt zullen de huidige lezer evenzeer tot de verbeelding spreken. Maar of het nu gaat over Jens-Peter Jacobsen of Arnold Sauwen, of over James Ensor, Bach, Paul van Ostaijen, Gezelle, Henri de Braekeleer, Prosper van Langendonck, Alain-Fournier (of over de wording van zijn eigen 'Elias' en 'Winter te Antwerpen' of over zijn eigen leven), steeds is er een compromisloos perfectionisme al…Lees verder

Over Maurice Gilliams

Maurice Guillaume Rosalie Gilliams (Antwerpen, 20 juli 1900 – aldaar, 18 oktober 1982) was een Belgisch (Vlaams) schrijver.

Biografie

Gilliams, zoon van de drukker Frans Gilliams, leerde het vak van typograaf. Op zeventienjarige leeftijd debuteerde hij met gedichten en proza onder de naam Floris van Merckem, een pseudoniem dat hij later introk. In 1935 trouwde hij met Gabriëlle Baelemans. Zij leefden vrij vlug daarna gescheiden, maar een echtscheiding kon slechts plaatsvinden in 1976 door weerstand van Gabriëlle. Op 26 april 1976 hertrouwde hij met Maria Eliza Antonia de Raeymaekers.

Gilliams brak op 36-jarige leeftijd door met zijn sterk autobiografische roman Elias of het gevecht met de nachtegalen. Gilliams schreef altijd autobiografisch, meestal over zijn mislukte huwelijk en over zijn verloren jeugd. Hij schreef zowel gedichten als proza.

Het Maria-leven werd door Gilliams vriend, de Antwerpse co…Lees verder op Wikipedia