Boek
Nederlands

Wat doe je, Kikker? : flapjesboek

Max Velthuijs (auteur)
+1
Wat doe je, Kikker? : flapjesboek
×
Wat doe je, Kikker? : flapjesboek Wat doe je, Kikker? : flapjesboek

Wat doe je, Kikker? : flapjesboek

Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Kikker wil graag spelen. Maar al zijn vriendjes zijn druk bezig met klusjes. Kikker wil best een handje helpen. Maar is dat wel helpen, Kikker? Vierkant hardkartonnen prentenboek met eenvoudige, krachtige kleurenillustraties en flapjes. Vanaf ca. 2 jaar.
Titel
Wat doe je, Kikker? : flapjesboek
Auteur
Max Velthuijs
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2016
[16] p. : ill.
ISBN
9789025868123 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Vriendschap (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Kikker wil graag spelen en gaat op zoek naar een maatje. Maar iedereen is druk bezig. Kikker kan wel een handje helpen. Als je de flapjes omslaat, zie je dat Kikker niet echt helpt: hij geeft geen plantjes water, maar spuit Haas nat, hij snoept uit de zware mand appels en hij gooit de verfpot omver. Het verhaal besluit met een vriendenmaaltijd. De verrassing zit achter de stevige flapjes: die vertellen een eigen verhaal waarmee het verhaal pit krijgt. De beknopte tekst beschrijft dat Kikker iemand ontmoet en dat diegene met iets anders bezig is. In vette letters de vraag: Wat doe je Kikker? Royaal vierkant formaat hardkartonnen prentenboek met afgeronde hoeken. In dezelfde uitvoering verscheen ook 'Waar is Kikker?'*. Om samen te bekijken met kinderen vanaf ca. 2 jaar.

Wat doe je, Kikker?

Kikker wil spelen maar geen van zijn vriendjes heeft tijd voor hem. Varkentje brengt boodschappen naar huis, Haas werkt in de tuin, Eend verft haar huisje en Rat zit te vissen. Enigszins banale bezigheden die op elke bladzijde worden verfraaid door een handeling van Kikker die zichtbaar wordt als je het flapje openklapt. Wat doet Kikker? Bij Varkentje pikt hij een appel uit de voorraad en Haas krijgt de waterstraal op zich gericht. Bij Eend gooit hij de verfpot om en met zijn bal schrikt hij de vissen in Rats buurt op. Geen van allen is blij met zijn interventies. Hij besluit dan maar in z’n eentje een put te graven. Een put waar Beertje vervolgens in valt. De opeenstapeling van tegenslagen stemt Kikker verdrietig maar niet voor lang want al snel duiken al zijn vriendjes op. En zoals dat wel vaker gebeurt, heeft Varkentje een taart gebakken waar Kikker het grootste stuk van krijgt. Op de laatste op elkaar aansluitende bladzijden is het dan Beertjes beurt om met zijn bal, eens het f…Lees verder

Over Max Velthuijs

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Bert Verhoeff voor Anefo

Max Velthuijs (Den Haag, 22 mei 1923 – 25 januari 2005) was een Nederlandse schrijver en tekenaar van kinderboeken.

Biografie

Na het doorlopen van de Handelsschool in Den Haag volgde Velthuijs in 1944 korte tijd de opleiding grafisch ontwerp aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem. In het schooljaar 1945-1946 studeerde hij kosteloos aan de KABK in Den Haag. Rond 1950 maakte hij een aantal stofomslagen voor boeken, onder meer van Willem van Iependaal. Lange tijd was hij werkzaam in de reclame.

Vanaf 1962 maakte hij zijn eerste illustraties voor kinderboeken. Bijna tien jaar later won hij in 1971 een internationale prijs, een Gouden Plaque op de Biennial of Illustrations Bratislava voor het prentenboek De jongen en de vis. Met zijn vroegere werk won hij in Nederland ook twee keer een Gouden Penseel voor de prentenboeken Het goedige monster en de rover (1977) en voor Klein mannetje vindt het gelukLees verder op Wikipedia