Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Verblind

Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Genre:
Ik-figuur Roos (16) vindt het lichaam van haar vermoorde vriendin. Haar vriendenkring is lamgeslagen, maar Roos denkt dat haar vrienden meer van de moord weten. Vanaf ca. 15 jaar.
Onderwerp
Criminaliteit
Titel
Verblind
Auteur
Mel Wallis de Vries
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: The House of Books, [2020] | Andere uitgaves
206 p.
ISBN
9789048858125 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

'Jeugdthriller': de ondertitel van Verblind, de tweede jeugdroman van Mel Wallis de Vries, laat weinig twijfels bestaan over het opzet van het boek. Tijdens het lezen blijkt algauw dat 'thriller' maar een schamele vlag is, die de lading van dit allesbehalve spannende verhaaltje nauwelijks dekt. De openingsscène zet nochtans de juiste toon: het vriendenkringetje van Roos wordt opgeschrikt als hun vriendin Maaike gewurgd wordt gevonden. Allerhande complottheorieën steken de kop op, bv. omdat Maaikes vader als topadvocaat de leider van een maffia-achtige bende verdedigt. Als zijn cliënt enkele dagen later ook vermoord wordt, lijkt het motief voor de moorden duidelijk. Roos bericht niet enkel over de dagelijkse beslommeringen, maar reist via flashbacks (in het boek cursief weergegeven) regelmatig terug naar het verleden. Zo vernemen we hoe Roos via haar oudere vriendje Alexander in diens hippe vriendenkliekje geïntroduceerd werd. De voornamelijk descriptieve passages blijken slecht…Lees verder
De twee jaar oudere vrienden van Roos (16, ik-persoon) worden opgeschrikt als zij het lichaam van haar gewurgde vriendin Maaike vindt. Ze denkt dat een van hen weet wie de moordenaar is, en dat diegene al eerder, na een ongeluk, een lijk heeft verdonkeremaand. Verhaal met een het thrillerelement waarin Roos niet alleen vertelt over de dagelijkse beslommeringen, maar ook regelmatig via flashbacks (in het boek cursief weergegeven) teruggaat naar het verleden. Roos krijgt vrij laat argwaan, terwijl de lezer (via de flashbacks) al snel doorheeft dat er met haar vrienden 'iets is'. Te uitgebreid wordt stilgestaan bij het, deels onechte, verdriet om de dode. Van de adolescenten wordt een wel erg traditioneel beeld geschilderd: de eerste verliefdheid, plezier maken, stiekem sigaretten roken en veel drank nuttigen. Mel Wallis de Vries is een van de bekendste en succesvolste schrijvers van young adult-thrillers. Ze won allerlei prijzen, waaronder de Crimezone YA-thriller van het jaar en de Pri…Lees verder

Verblind

Roos (15) beleeft de tijd van haar leven met Alexander uit de eindexamenklas. Ze voelt zich opgenomen door z'n vriendengroep. Hun leven wordt overhoop gegooid als Roos het levenloze lichaam van hun vriendin Maaike terugvindt. De groep is verbijsterd. De lezer krijgt met mondjesmaat info toegespeeld, waaruit blijkt dat de groep helemaal niet vrijuit gaat. Het duurt wel even voordat Roos de waarheid doorheeft. Spannend is het boek wel, maar de personages zijn zo oppervlakkig uitgewerkt dat er van de eigenlijke thema's zoals groepsdruk, manipulatie, ... niet veel overblijft. Het boek is opgebouwd uit twee verhalen: één in het heden, verteld in de derde persoon en een tweede met dagboekfragmenten (van Roos) die beginnen met de ontmoeting van Roos en Alexander en de lezer beetje bij beetje de voorgeschiedenis vertellen. Uiteindelijk vallen alle puzzelstukjes in elkaar, maar de ontknoping komt wel erg ongeloofwaardig over. Alleen het startpunt al: Nina valt en sterft aan de verwonding, maar…Lees verder

Over Mel Wallis de Vries

Mel Wallis de Vries (Leiden, 8 februari 1973) is een Nederlandse auteur van jeugdliteratuur.

Ze studeerde biologie en journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen; ze studeerde af in 1997. Hierna werkte ze als freelancejournalist voor De Telegraaf, waarna ze ging werken in de marketing.

In 2019 verscheen de film Vals die gebaseerd is op haar gelijknamige boek uit 2010.

Ze won in het totaal tussen 2012 en 2019 zeven keer de Prijs van de Jonge Jury waarvan de laatste zes keer op rij.

Wallis de Vries is moeder van drie kinderen.

Bibliografie

  • 2005: Uitgespeeld
  • 2006: Verblind
  • 2007: Buiten zinnen
  • 2008: Fout
  • 2009: Waanzin
  • 2010: Vals – Winnaar van de Prijs van de Jonge Jury 2012
  • 2011: Verstrikt
  • 2012: Klem – Winnaar van de Prijs van de Jonge Jury 2014
  • 2013: …Lees verder op Wikipedia