Braille
Nederlands

Zwijg

+1
Zwijg
×
Zwijg Zwijg
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Genre:
Tijdens een meidenavond wordt veel gedronken, geëxperimenteerd met drugs en wordt er een spel gespeeld. Maar dan gebeurt er iets heel verschrikkelijks...
Titel
Zwijg
Auteur
Mel Wallis de Vries
Taal
Nederlands
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 9 banden
Oorspr. uitgever
Uitgeverij de Fontein Jeugd
Aantekening
Gemaakt in Nederland

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 1 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De zestienjarige meisjes Jamie, Fee, Alyssa en Sarah vormen een hecht vriendinnengroepje. Als de ouders niet thuis zijn, houden ze op vrijdagavond een meidenavond bij Fee thuis. Er wordt veel gedronken, geëxperimenteerd met drugs, en er wordt een door Jamie bedacht spel gespeeld. En dan gebeurt er iets heel verschrikkelijks. De alarmcentrale wordt hysterisch gebeld door een van de meisjes. De hulpdiensten treffen een meisje aan, dat door een misdrijf om het leven is gekomen, en drie andere zwaar getraumatiseerde meisjes, die alle drie zijn toegetakeld met een mes. In het boek wisselen twee tijdslijnen elkaar af: 'ervoor' en 'erna'. Erna bestaat voornamelijk uit politieverslagen, vertrouwelijke patiëntenbesprekingen, krantenberichten, tv-verslagen, e.d. Prettig leesbaar verhaal met herkenbare personages, verteld vanuit het perspectief van Sarah. De opmaak ziet er heel verzorgd uit. De spanning wordt uitstekend opgebouwd naar een stevige zeer verrassende climax aan het einde. Spannende …Lees verder

Zwijg

Mel Wallis De Vries is een bekroond jeugdauteur in Nederland. Ze schreef verscheidene jeugdthrillers. De boeken vallen in de smaak bij tieners omwille van de spanning en het genre. In deze thriller Zwijg speelt Sarah Mulder de hoofdrol. Sarah is vijftien. Ze zit in het vierde jaar. Haar zus Tessa kwam twee maanden geleden om bij een ongeval met vluchtmisdrijf. Haar ouders sluiten zich op in hun eigen wereld. Ook Sarah kropt haar gevoelens op. Gelukkig heeft ze drie goede vriendinnen bij wie ze terecht kan: Fee, Jamie en Alyssa. Ze zitten ook samen in de klas. Sarah heeft sinds kort een vriend, Leon. Maar ze twijfelt over hun relatie en ook aan de oprechtheid van haar vriendinnen. Op vrijdagavond hebben de vier vriendinnen bij Fee thuis afgesproken. Haar ouders zijn niet thuis. Bovendien doen ze altijd iets speciaals op vrijdagavond. Een van hen vier zorgt voor animatie. Deze keer heeft Jamie de opdrachten verzonnen. Er wordt heel veel sterke drank gedronken, ze slikken zelfs xtc en…Lees verder

Over Mel Wallis de Vries

Mel Wallis de Vries (Leiden, 8 februari 1973) is een Nederlandse auteur van jeugdliteratuur.

Ze studeerde biologie en journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen; ze studeerde af in 1997. Hierna werkte ze als freelancejournalist voor De Telegraaf, waarna ze ging werken in de marketing.

In 2019 verscheen de film Vals die gebaseerd is op haar gelijknamige boek uit 2010.

Ze won in het totaal tussen 2012 en 2019 zeven keer de Prijs van de Jonge Jury waarvan de laatste zes keer op rij.

Wallis de Vries is moeder van drie kinderen.

Bibliografie

  • 2005: Uitgespeeld
  • 2006: Verblind
  • 2007: Buiten zinnen
  • 2008: Fout
  • 2009: Waanzin
  • 2010: Vals – Winnaar van de Prijs van de Jonge Jury 2012
  • 2011: Verstrikt
  • 2012: Klem – Winnaar van de Prijs van de Jonge Jury 2014
  • 2013: …Lees verder op Wikipedia