Boek
Nederlands

De vogelman

Melvin Burgess (auteur), Ruth Brown (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Robin koopt van de Vogelman een roodborstje met de bedoeling het vrij te laten, maar dat komt er niet van. Prentenboek met commedia dell'arte-achtige, expressieve tekeningen in kleur. Vanaf ca. 5 jaar.
Onderwerp
Vogels, Vrijheid
Titel
De vogelman / geschreven door Melvin Burgess ; met ill. van Ruth Brown
Auteur
Melvin Burgess
Illustrator
Ruth Brown 1941-
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The birdman
Uitgever
Antwerpen: De Vries-Brouwers, 2000
[28] p. : ill.
ISBN
90-5341-407-X 90-6174-940-9

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In een commedia dell'arte-achtig, Italiaans decor verkoopt de raadselachtige Vogelman in zijn veren kostuum vogeltjes in een kooi. Robin kan het niet aanzien en koopt een gevangen roodborstje met de bedoeling haar vrij te laten. Nu hij zelf de baas van het vogeltje is, meent hij recht op haar gezang te hebben en hij laat haar niet vrij. De vogelman is mysterieus omdat de interpretatie van zijn rol voor de lezer onduidelijk is: vertegenwoordigt hij het goede of het kwade? Met Robin kan de jeugdige lezer zich goed identificeren omdat hij een goede daad stelt: hij gaat een vogeltje bevrijden. Maar hij maakt deze intentie niet waar. Een nare droom verandert alles. In dit literaire sprookje moet de lezer nu zelf uitmaken wat goed en kwaad is en wat vrijheid betekent. Het verhaal zelf is voor de jeugdige lezer goed te volgen. Actie en spanning wisselen elkaar af, waarbij het kleurgebruik aansluit bij de toon van het verhaal. De knappe illustraties waarin sterk gewerkt wordt met sfeervolle e…Lees verder

Over Melvin Burgess

Melvin Burgess (25 april 1954) is een Brits kinderboekenschrijver.

Zijn eerste boek, getiteld The Cry of the Wolf, kwam uit in 1990. Zijn boek Junk (1996) werd in Groot-Brittannië een van de bekendste boeken voor jongvolwassenen.

Bibliografie

  • 1990 - The Cry of the Wolf — Andersen Press
  • 1992 - An Angel for May – Andersen Press
  • 1992 - Burning Issy – Andersen Press
  • 1993 - The Baby and Fly Pie – Andersen Press
  • 1995 - Loving April – Andersen Press
  • 1995 - The Earth Giant – Andersen Press
  • 1996 - Junk – Andersen Press
  • 1996 - Tiger, Tiger – Andersen Press
  • 1997 - Kite – Andersen Press
  • 1998 - The Copper Treasure – A & C Black
  • 1999 - Bloodtide – Andersen Press
  • 1999 - Old Bag – Barrington Stoke
  • 1999 - Smack – Avon B…Lees verder op Wikipedia