Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Junkies

Melvin Burgess (auteur)
+1
Junkies
×
Junkies Junkies
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Twee veertienjarigen lopen in de jaren tachtig van huis weg en raken in Bristol verslaafd aan de heroi͏̈ne; het kost hen waanzinnig veel moeite om af te kicken.
Titel
Junkies
Auteur
Melvin Burgess
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Junk
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2006 | Andere uitgaves
287 p.
ISBN
90-257-4206-8

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Gemma en David ('Teer') zijn niet veel ouder dan veertien als ze van huis weglopen. In Bristol komen ze terecht in kringen van krakers en punkers. Ze leren een jong stel kennen dat heroïne gebruikt. Zelf proberen ze het ook en niet lang daarna zijn ze verslaafd. Als Gemma zwanger raakt, keren ze naar huis terug en lijkt alles toch nog min of meer goed te komen. Anderen zijn minder fortuinlijk. Vlot geschreven, realistisch verslag van vier jaren uit het leven van minderjarige junkies. Alle stadia komen aan bod: de verlokkingen van heroïne, het zelfbedrog ('Ik ben niet verslaafd, ik kan er ook afblijven'), de verloedering en het met veel moeite verlost raken van de verslaving. Per hoofdstuk is er iemand anders aan het woord (Gemma, Teer, vrienden, ouders), zodat de geschiedenis vanuit verschillende gezichtspunten wordt belicht. Terloops biedt het verhaal een blik op de grilligheid van menselijke emoties en vriendschappen. Speelt in de jaren tachtig en is gebaseerd op ware gebeurtenissen…Lees verder

Junkies

De veertienjarige Teer loopt weg van huis nadat hij weer eens geslagen werd door zijn vader. In zijn kielzog vlucht ook zijn beste vriendin Gemma weg uit het verstikkende nest van haar thuis. Samen belanden ze in de stad Bristol bij een groep krakers en punkers. Het vrije leven is er een en al plezier, mede dank zij de soft drugs en af en toe een winkeldiefstal. Maar als ze later in contact komen met andere ‘vrienden’ en de ‘hardere middelen’, is het hek van de dam. Hun leven wordt één grote roes en de strijd tegen de verslaving is hard en meedogenloos. Heroïne, prostitutie, tienerzwangerschappen, leven en dood, hoop en wegzinken, hun leven glijdt stilaan af naar een hel en de weg terug is ontzettend moeilijk. Hoewel dit reeds de zevende druk is van een in 1996 verschenen boek, heeft de tijd er geen invloed op gehad en blijft het geloofwaardig en eigentijds. Burgess schrijft met scherpe pen een wrang en meeslepend verhaal dat iedereen gelezen zou moeten hebben. Hij vermijdt het morali…Lees verder

Over Melvin Burgess

Melvin Burgess (25 april 1954) is een Brits kinderboekenschrijver.

Zijn eerste boek, getiteld The Cry of the Wolf, kwam uit in 1990. Zijn boek Junk (1996) werd in Groot-Brittannië een van de bekendste boeken voor jongvolwassenen.

Bibliografie

  • 1990 - The Cry of the Wolf — Andersen Press
  • 1992 - An Angel for May – Andersen Press
  • 1992 - Burning Issy – Andersen Press
  • 1993 - The Baby and Fly Pie – Andersen Press
  • 1995 - Loving April – Andersen Press
  • 1995 - The Earth Giant – Andersen Press
  • 1996 - Junk – Andersen Press
  • 1996 - Tiger, Tiger – Andersen Press
  • 1997 - Kite – Andersen Press
  • 1998 - The Copper Treasure – A & C Black
  • 1999 - Bloodtide – Andersen Press
  • 1999 - Old Bag – Barrington Stoke
  • 1999 - Smack – Avon B…Lees verder op Wikipedia