De wonderlijke avonturen van Kavalier & Clay

Michael Chabon (auteur), Gerda Baardman (vertaler), Christien Jonkheer (vertaler)
Twee jonge joodse neven maken het in het New York van de jaren veertig helemaal als scheppers van een populaire stripheld.
Titel
De wonderlijke avonturen van Kavalier & Clay
Auteur
Michael Chabon
Vertaler
Gerda Baardman Christien Jonkheer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The amazing adventures of Kavalier & Clay
Uitgever
Amsterdam: Ambo|Anthos, 2015 | Andere uitgaves
541 p.
ISBN
9789026333194 (paperback)

Andere formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De Amerikaanse schrijver Michael Chabon (1963) debuteerde in 1989 met de ontwikkelingsroman 'De geheimen van Pittsburgh'. In 'De wonderlijke avonturen van Kavalier & Clay' (Pulitzer Prize 2001) beschrijft Chabon de opkomst en bloei van het stripverhaal tegen de achtergrond van een belangrijke periode uit de Amerikaanse geschiedenis (1939-1954). Na zijn vlucht uit Praag wil de joodse kunstenaar Josef Kavalier in New York veel geld verdienen om zijn familie los te kopen uit de greep van Hitler. Met zijn neef Sam Clay stort hij zich in de nieuwste rage: de strip. Geïnspireerd door hun eigen obsessies creëren ze enkele stripfiguren die door hun antifascistische heldhaftigheid aanslaan bij het publiek. Kavalier & Clay worden een succes. Dit betekent niet dat hun lot een goede wending neemt. Een driehoeksverhouding met de extravagante Rosa Sachs zet hun relatie op scherp. Chabons sublieme stijl maakt van dit tragikomische verhaal een literaire belevenis. Kleine druk.

Over Michael Chabon

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Charlie Reiman

Michael Chabon, (Washington D.C., 24 mei 1963) is een Amerikaans schrijver van romans, korte verhalen, essays, columns en filmscenario’s. Chabon gebruikt de pseudoniemen Leon Chaim Bach, Malachi B. Cohen, en August Van Zorn.

Leven & Werk

Op 25-jarige leeftijd debuteerde Michael Chabon met de roman The mysteries of Pittsburgh, een voor een deel autobiografisch verhaal over een student die in een driehoeksverhouding terechtkomt met een jongen en een meisje. Dit boek ontving erg enthousiaste kritieken, maar bij het schrijven aan zijn tweede roman liep Chabon vast, zo zeer dat zijn manuscript uiteindelijk meer dan duizend pagina's telde en Chabon nog geen einde in zicht had. Uiteindelijk liet Chabon dit nooit voltooide boek vallen en schreef in een tijdspanne van enkele maanden de roman Wonderboys (1995), over de cynische schrijver Grady Tripp, die maar niet op kan houden met…Lees verder op Wikipedia

Suggesties