Boek
Nederlands

Dodelijke afdaling

Michael Crichton (auteur), Jan Mellema (vertaler)
Een duiker krijgt op Jamaica opdracht om naar een wrak te duiken dat nog helemaal niet vergaan blijkt.
Titel
Dodelijke afdaling
Auteur
Michael Crichton
Vertaler
Jan Mellema
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Grave descend
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Luitingh-Sijthoff, 2014
191 p.
ISBN
9789024565283 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De schrijver van ‘Jurassic Park’ Michael Crichton (1942-2008) heeft in zijn studententijd onder het pseudoniem John Lange een serie thrillers geschreven, die nu in Nederlandse vertaling uitkomen. De duiker James McGregor werkt op het eiland Jamaica en houdt zich bezig met het onderzoeken van gezonken schepen. Op zekere dag krijgt hij de opdracht om naar het wrak van de Grave Descend te duiken, dat voor de kust is vergaan. Snel krijgt hij door dat er iets vreemds aan de hand is, zeker wanneer hij ontdekt dat de Grave Descend nog helemaal niet is vergaan. Dit gebeurt pas een dag later. Niettemin trekt hij zich niet terug en brengt zich zo in levensgevaar. Gelukkig heeft hij een trouwe helper, Yeoman, die niet voor een kleintje vervaard is, als een groep mannen hem probeert uit te schakelen. De achilleshiel van McGregor blijkt echter zijn voorliefde voor vrouwen te zijn. Een boeiend geschreven, spannende thriller in de schrijfstijl van de jaren 1960, die nu gevoelens van nostalgie oproep…Lees verder

Over Michael Crichton

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Jon Chase photo/Harvard News Office

John Michael Crichton (Chicago, 23 oktober 1942 – Los Angeles, 4 november 2008) was een Amerikaanse auteur van sciencefictionboeken en filmscenario's en producent van films en televisieprogramma's. Hij studeerde af in geneeskunde aan de Harvard Medical School. Onder de pseudoniemen John Lange en Jeffery Hudson publiceerde hij in zijn studietijd zijn eerste boeken.

Crichton was onder meer bekend van zijn boek Jurassic Park, dat in 1993 werd verfilmd door Steven Spielberg. Hij was ook schrijver en producent van de televisieserie ER en gaf lezingen. Hij sprak het Amerikaanse Congres eens toe over de gevaren van wetenschap en politiek.

Crichton stierf op 66-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.

Bibliografie

Fictie

Tussen haakjes staat de titel van de Nederlandstalige editie