Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Prooi

Michael Crichton (auteur)
Nevada. Diep in de woestijn staat de hoogtechnologische fabriek van Xymos Technology. Binnen zitten acht mensen, in de val die ze zelf hebben gecrëerd : buiten loert geduldig een onzichtbare vijand die moet gestopt worden. (ZO)
Titel
Prooi
Auteur
Michael Crichton
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Prey
Uitgever
Amsterdam: Luitingh-Sijthoff, 2008 | Andere uitgaves
351 p.
ISBN
9789021008530

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Bestsellerauteur Crichton stort zich met deze techno-thriller op de nanotechnologie (= de wetenschap die zich bezighoudt met het maken van structuren op nanometerschaal; een nanometer is een miljardste meter). In de inleiding spreekt Crichton zijn verontrusting uit over deze technologie. Het verhaal bestaat uit flashbacks van Jack Forman waarin hij chronologisch zeven dagen doorloopt. Jack is een werkloze programmeur uit Silicon Valley wiens hulp wordt gevraagd bij Xymos Technology, het bedrijf waar zijn vrouw Julia werkt. Hier wordt onderzoek gedaan naar zwermen minuscule robots en bacteriën. Sommige van deze zwermen zijn ontsnapt uit het laboratorium en zien de mens als 'prooi'. Als er wordt geprobeerd om deze zwermen te vernietigen, blijkt dat ze snel leren en evolueren. Wetenschappelijke termen worden op een heldere manier uitgelegd. Mede door de korte tijdspanne is er veel actie. Net als Crichtons 'Jurassic Park' is 'Prooi' een waarschuwing tegen de gevaren van het roekeloos gebr…Lees verder

Over Michael Crichton

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Jon Chase photo/Harvard News Office

John Michael Crichton (Chicago, 23 oktober 1942 – Los Angeles, 4 november 2008) was een Amerikaanse auteur van sciencefictionboeken en filmscenario's en producent van films en televisieprogramma's. Hij studeerde af in geneeskunde aan de Harvard Medical School. Onder de pseudoniemen John Lange en Jeffery Hudson publiceerde hij in zijn studietijd zijn eerste boeken.

Crichton was onder meer bekend van zijn boek Jurassic Park, dat in 1993 werd verfilmd door Steven Spielberg. Hij was ook schrijver en producent van de televisieserie ER en gaf lezingen. Hij sprak het Amerikaanse Congres eens toe over de gevaren van wetenschap en politiek.

Crichton stierf op 66-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.

Bibliografie

Fictie

Tussen haakjes staat de titel van de Nederlandstalige editie