Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Hoe oma almaar kleiner werd

Michael De Cock (auteur), Kristien Aertssen (illustrator)
+1
Hoe oma almaar kleiner werd
×
Hoe oma almaar kleiner werd Hoe oma almaar kleiner werd
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Een meisje (ik-figuur) vertelt over hoe haar oma eenzaam achterblijft na het overlijden van opa. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar.
Onderwerp
Grootouders
Titel
Hoe oma almaar kleiner werd
Auteur
Michael De Cock
Illustrator
Kristien Aertssen
Taal
Nederlands
Editie
3
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2011 | Andere uitgaves
[48] p. : ill.
ISBN
9789045110790 (hardback)
Plaatsingssuggestie
(ZIZO)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Vanuit de ik-figuur geschreven verhaal van een meisje over haar oma. Ze vertelt eerst hoe opa eertijds verliefd werd op oma en hoeveel ze van elkaar hielden. Op bijna poëtische toon wordt later het verdriet en de eenzaamheid van oma duidelijk gemaakt, als opa sterft. Ze verhuist naar elders en maakt desgevraagd duidelijk wat het is om iemand te missen: "alsof iemand met kleine mesjes gaatjes in je hart prikt." Naarmate de tijd vordert, wordt oma steeds verwarder en ook steeds kleiner. Zo klein zelfs dat ze in het hart van haar kleindochter past en dan kan ze sterven. Zo eindigt het ontroerende verhaal dat enigszins wordt ontsierd door randfiguren (medebewoners van het huis) die niets toevoegen aan het verhaal. De vele fullcolour pen- en krijttekeningen in een naïef kinderlijke stripstijl geven het verhaal een extra glans mee en wekken soms ontroering op. Deze breekbare en kwetsbare oma wordt niet sentimenteel beschreven, maar wisselt haar verdriet soms ook af met vrolijkheid. Voorleze…Lees verder

Hoe oma almaar kleiner werd

Mensen krimpen als ze ouder worden. Michael De Cock gebruikt dit als basis voor een verhaal over afscheid nemen, een verhaal dat in de ik-vorm verteld wordt door een klein meisje dat langzaam aan afscheid neemt van haar oma.
Het verhaal begint als oma jong is en verliefd wordt op een matroos. Maar de opgewekte toon slaat om in verdriet, als opa sterft. Oma is verloren zonder opa, en begint afscheid te nemen van het leven. Dat wordt treffend weergeven in de beschrijving van de seizoenen: langzaam, aarzelend en herhalend, maar zonder te hervallen in goedkoop sentiment. Oma raakt verward, loopt soms (letterlijk) verloren. En dan stuurt ze iedereen die ze graag ziet een uitnodiging voor een knalfeest. Oma schittert nog een laatste keer. Kort daarna gaat ze dood. En dan wordt duidelijk waarom oma’s krimpen: om voorgoed te komen wonen in een van de kamers van je hart.
Dit is een prachtig, ontroerend, maar ook hartverwarmend verhaal, door de ogen van een klein meisje aan het begi…Lees verder

Over Michael De Cock

CC BY 3.0 - Foto van/door Paul Van Welden

Michael De Cock (Mortsel, 25 december 1972) is een Vlaamse acteur en theatermaker. Daarnaast is hij actief als schrijver, vertaler en regisseur. Hij werd bekend met zijn rol als Kristoff Verbist in Thuis, die hij speelde van 1997 tot 2001.

Hij speelde ook nog gastrollen in onder andere Flikken (Olivier Cools & Jan, de echtgenoot van Emma Boon), Sedes & Belli, Spoed en Witse. Hij had ook een gastrol in de politieserie Aspe

Sinds 2006 is Michaël De Cock directeur van theatergezelschap 't Arsenaal in Mechelen. In 2015 behaalde hij voor Veldslag om een hart een Boekenleeuw.

In september 2016 volgde hij Jan Goossens op als hoofd van de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel. Hij wordt ook de voorzitter van filmfestival MOOOV na de editie van 2015.

In 2016 speelde hij een van de hoofdrollen in fictieserie De 16.

Suggesties