Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Morgen is een ander land

Michael De Cock (auteur), Trui Chielens (illustrator)
+1
Morgen is een ander land
×
Morgen is een ander land Morgen is een ander land
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:
Achter in een vrachtwagen vlucht een meisje (ik-figuur) met haar moeder uit een gebombardeerde stad. Ze gaan een onzekere toekomst tegemoet. Vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Vluchtelingen
Titel
Morgen is een ander land
Auteur
Michael De Cock
Illustrator
Trui Chielens 1987-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Kinderboeken Uitgeverij, 2017 | Andere uitgaven
[52] p. : ill.
Aantekening
Gebaseerd op Kamyon, een theatervoorstelling van Michael De Cock en Rudi Genbrugge
ISBN
9789045119915 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een meisje – haar leeftijd wordt niet genoemd, maar ze zal ongeveer negen jaar zijn – vertelt in de ik-vorm over de vlucht met haar moeder uit hun woonplaats, die vernietigd is door bombardementen. Haar zusje is om het leven gekomen; haar vader reist alleen. In een vrachtauto, verscholen achter een paard, wacht ze in stilte op het einde van de lange reis, die ze vergelijkt met een reis door de ruimte. Ze weet niet op welke planeet haar reis zal eindigen en wanneer. Dit indringende verhaal over vluchtelingen is voorzien van sfeervolle illustraties, die het wat dromerige karakter onderstrepen. Ook in de illustraties wisselen realiteit en fantasie elkaar af. Het boek nodigt uit na te denken en te praten over vluchtelingen: over de reden van de vlucht, de impact en het toekomstperspectief. Het verhaal is een bewerking van de theatervoorstelling ‘Kamyon’, die door Europa reist. Het zal het best tot zijn recht komen onder begeleiding van een volwassene. Geen eenvoudige, maar zeer bruikbare …Lees verder

Morgen is een ander land

Dit is een poëtisch boek over een messcherp actueel thema: de vluchtelingenproblematiek. In het verhaal wordt geen aandacht gegeven aan het integreren in een nieuwe omgeving, maar wel aan alles wat daaraan voorafgaat. Al op de eerste bladzijde maken we kennis met een anoniem vluchtelingenmeisje. Ze heeft geen naam en staat op die manier misschien wel symbool voor alle vluchtelingenkinderen op onze planeet. Ook haar land (van herkomst) blijft onbekend.

We weten enkel dat er een hevige oorlog woedt. Het meisje vertelt dat de stad in meer dan duizend stukken uit elkaar is gevallen. In tegenstelling tot vroeger, ruikt ze ook niet meer naar jasmijn. In een stad die helemaal aan diggelen ligt, kun je niet blijven wonen. Die korte beschrijving van de stad licht al een tipje van de sluier op over het fantastische taalgebruik dat Michael De Cock in dit boek gebruikt. Niet alleen gebruikt de auteur een zeer uitgebalanceerd palet van woorden om het verhaal te schetsen, ook zit het …Lees verder

Over Michael De Cock

CC BY 3.0 - Foto van/door Paul Van Welden

Michael De Cock (Mortsel, 25 december 1972) is een Vlaamse acteur en theatermaker. Daarnaast is hij actief als schrijver, vertaler en regisseur. Hij werd bekend met zijn rol als Kristoff Verbist in Thuis, die hij speelde van 1997 tot 2001.

Hij speelde ook nog gastrollen in onder andere Flikken (Olivier Cools & Jan, de echtgenoot van Emma Boon), Sedes & Belli, Spoed en Witse. Hij had ook een gastrol in de politieserie Aspe

In 2006 werd Michaël De Cock directeur van theatergezelschap 't Arsenaal in Mechelen. In 2015 behaalde hij voor Veldslag om een hart een Boekenleeuw.

In september 2016 volgde hij Jan Goossens op als hoofd van de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel. Hij wordt ook de voorzitter van filmfestival MOOOV na de editie van 2015.

In 2016 speelde hij een van de hoofdrollen in fictieserie De 16.

Suggesties