Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Gewone deugden : samenhang in een verdeelde wereld

Michael Ignatieff (auteur), Pon Ruiter (vertaler), Josephine Ruitenberg (vertaler)
Essay op basis van gesprekken met de 'gewone man' in verschillende delen van de wereld over de vraag of er een wereldwijd gedeelde ethiek bestaat.
Onderwerp
Ethiek
Titel
Gewone deugden : samenhang in een verdeelde wereld
Auteur
Michael Ignatieff
Vertaler
Pon Ruiter Josephine Ruitenberg Arjanne Van Luipen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The ordinary virtues : moral order in a divided world
Uitgever
Amsterdam: Cossee, © 2017
281 p.
ISBN
9789059367623 (paperback)
Plaatsingssuggestie
170 (SISO) Filosofie ; Ethiek (ZIZO)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 42 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De mondialisering heeft grenzen doen vervagen en gemeenschappen tot in alle uithoeken van de aarde met elkaar in contact gebracht. Maar, zo vraagt de gekende politiek essayist en wereldburger Ignatieff zich af, heeft deze mondialisering in een nog steeds verdeelde wereld ook geresulteerd in een gedeeld normen-en-waardenstelstel? Om deze vraag te kunnen beantwoorden heeft Ignatieff niet slechts met ‘deskundigen’ gesproken, maar juist met de ‘gewone man’: van immigrantengemeenschappen in New York en arme latinowijken in Los Angeles, via de enorme krottenwijken in Rio de Janeiro en illegale townships in Zuid-Afrika, de door de kernramp in Fukushima getroffen Japanse boeren tot het door conflict diep verdeelde Bosnië en Myanmar. Het prikkelend essay laat zien dat er wellicht veel is dat deze diverse gemeenschappen verdeelt, maar dat er ook en vooral een gedeelde morele ethiek is: simpele deugden als vergevingsgezindheid, tolerantie, empathie en individuele en collectieve veerkracht zorgen…Lees verder

Over Michael Ignatieff

CC BY 2.0 - Foto van/door Michael Ignatieff

Michael Grant graaf Ignatieff (Toronto, 12 mei 1947) is een Canadees publicist, politicus en hoogleraar internationale betrekkingen. Tussen 2008 en 2011 was hij de liberale oppositieleider in het Lagerhuis van Canada. Hij studeerde in Toronto, Oxford en aan Harvard.

Ignatieff, lid van de van oorsprong grafelijke familie Ignatiew, schreef jarenlang boeken en artikelen over mensenrechten en over militaire interventies. Hij publiceerde onder meer in The Observer, The New Yorker en The New York Times. Ook maakte hij documentaires voor de BBC. Van 2000 tot 2007 was hij hoofd van het Carr Center for Human Rights Policy aan de Harvard-universiteit.

Van 2008 tot 2011 was Ignatieff de leider van de Liberale Partij van Canada en daardoor ook leider van de officiële oppositie in het Canadese Lagerhuis. Hij volgde als zodanig Stéphane Dion op die werd gedwongen vervroegd af te treden als partijleider na een desastreuze verkiezingsuitslag …Lees verder op Wikipedia

Suggesties