Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
De met ziekteverlof naar huis gestuurde Deense rechercheur Thomas Ravnsholdt wordt geconfronteerd met de schijnbaar onoplosbare verdwijning van een Oost-Europees meisje.
Titel
Ontspoord
Auteur
Michael Katz Krefeld
Vertaler
Bart Kraamer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Deens
Oorspr. titel
Afsporet
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2014
350 p.
ISBN
9789044626278 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 200 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

VERSE DEENSE DOODSLAG

Met Ontspoord bedient de Deense auteur zich handig van de thrillerclichés. De jury wist hij alvast te overtuigen, nu de lezer nog.

Met de stortvloed aan Scandinavische thrillers zou je gaan vermoeden dat thrillerschrijven een verplicht vak is in alle middelbare scholen die Noord-Europa rijk is. Pas afgestudeerd: de Deense auteur Michael Katz Krefeld, wiens thesis over de zelfdestructieve rechercheur Thomas Ravnsholdt handelt. Met 'Ravn' - bekt beter en beklemtoont de ravenzwarte vlekken op zijn ziel - gaat het momenteel iets minder: zijn vrouw is tijdens een roofoverval vermoord en Ravn heeft zich teruggetrokken op zijn krakkemikkige trawler met zijn bulldog en de nodige flessen Jim Beam als enige gezelschap. Tot de barman van zijn stamcafé hem vraagt om de verdwijning van Masja te onderzoeken, de dochter van zijn Oost-Europese poetsdame. Diep hoeft Ravn niet na te denken: jonge Oost-Europese meisjes kunnen hun Vuittons alleen betalen door hun lichaam te verkopen en als hij haar ex-pooier Igor betrapt met een zak coke, daalt hij in een ijltempo af in een onderwereld vol drugs, hoeren en mensensmokkel.

Ma…Lees verder

Michael Katz Krefeld won in zijn thuisland Denemarken met zijn debuut Før stormen de debutantenthrillerprijs in 2007. Een later boek, Sort sne falder, werd dan weer bekroond als beste Deense thriller van 2012 en genomineerd voor de prijs van de beste Scandinavische thriller. Leuke adelbrieven, maar is Katz Krefeld meer dan de volgende Scandinavische auteur die door de uitgeverijen in de grote poel van noordelijke talenten wordt gegooid? Of heeft de auteur ook echt iets toe te voegen aan de Scandinaviëgekte? Afgaande op Ontspoord lijkt het het laatste te worden.
Ontspoord is het eerste deel in een serie rond de eigenzinnige rechercheur Thomas ‘Ravn’ Ravnsholdt, die al een jaar met ziekteverlof is omdat hij de moord op zijn vriendin Eva niet kan verwerken. Ravnsholdt houdt zichzelf verantwoordelijk voor haar dood en heeft zich teruggetrokken op zijn woonboot in de haven van Kopenhagen. Daar wentelt hij zich in zelfmedelijden, eenzaamheid, cynisme en alcoh…Lees verder
De op non-actief gestelde rechercheur Thomas Ravnsholt zuipt zich elke avond lam om vervolgens half bewusteloos op zijn gammele boot te belanden. Drie maanden geleden is zijn vriendin in zijn appartement op brute wijze vermoord door een insluiper. Sindsdien verblijft hij samen met zijn hond Møffe op de Bianca in Christianshavn. Op een avond smeekt een Oost-Europese schoonmaakster hem in zijn stamcafé haar vermiste dochter op te sporen. Deze hulproep triggert Thomas om uit zijn depressie te stappen en langzaam weer omhoog te krabbelen. In Stockholm wordt intussen op een schroothoop het een na het andere wit bekalkte vrouwenlichaam tussen het afval gevonden. Zijn deze zaken met elkaar verbonden? De verschillende verhaallijnen en de chronologiedoorbreking dagen de lezer uit om alert te blijven en mee te denken. Hard-boiled detective, recht toe recht aan geschreven verhaal met korte hoofdstukken, veel actie en weerzinwekkende situaties. Spannend tot en met de laatste bladzijde. Eerste dee…Lees verder