Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Boomerang : wake up call voor de westerse wereld

Michael M. Lewis (auteur)
+1
Boomerang : wake up call voor de westerse wereld
×
Boomerang : wake up call voor de westerse wereld Boomerang : wake up call voor de westerse wereld

Boomerang : wake up call voor de westerse wereld

Lewis reist naar IJsland, Ierland, Griekenland en andere landen in de hoop de oorzaak van de financiële crisis te achterhalen. Hij praat met onder meer met de Griekse premier en Arnold Schwarzenegger, die Californië met een enorme staatsschuld achterliet.
Titel
Boomerang : wake up call voor de westerse wereld
Auteur
Michael M. Lewis 1960-
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Boomerang
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Business Contact, 2012
237 p.
ISBN
9789047005063 (paperback)
Plaatsingssuggestie
354 (SISO) Geld ; Geld (ZIZO)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 22 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Michael Lewis, die zichzelf een financieel ramptoerist noemt, reist in Boomerang naar een aantal landen die allemaal met de financiële crisis te maken kregen en allemaal reageerden op hun eigen speciale manier. Een eerste reis gaat naar IJsland,een land dat in 2008 eigenlijk failliet ging. De auteur toont hoe de persoonlijkheid van de IJslandse visser, die het leuk vindt om grote risico’s te nemen, gelijkenis vertoont met het riskant gedrag van de IJslandse bankiers. Lewis stelt ook vast dat er minder rationeel gehandeld wordt wanneer er weinig vrouwelijk betrokkenheid is. Een van de opvallende aspecten van de financiële moeilijkheden in IJsland is het geringe aandeel vrouwen in de banksector.
Dan reist de auteur naar Griekenland. Specifiek voor dit land is dat niet de banken de regering in hun val meetrokken, maar dat het land de banken mee de diepte in trok. Aan de hand van een aantal gesprekken stelt de auteur vast dat de Griekse staat corrupt is en corrumpeert. Dit ill…Lees verder
De auteur, een financieel journalist, legt moeilijke dingen leuk en duidelijk uit, en is bijgevolg auteur van enkele kassuccessen zoals 'Moneyball : de kunst een ongelijk spel te winnen' (2010)* en 'The big short : de geheime winnaars van de kredietcrisis' (2011)**, over de oorzaken van de financiële crisis die het westen teistert. Ook dit boek gaat hierover. Het begint in 2008 met een voorspelling van een kleine hedgefund-eigenaar uit de Verenigde Staten dat Griekenland wel eens over de kop zou kunnen gaan. In 2008 (!) volgt een onderzoek naar de oorzaken van de IJslandse crisis; het scheppen van nep-kapitaal en een zwaar overschat financieel beoordelingsvermogen, hoe het corrupte Griekenland zich in de maling liet nemen door Goldman Sachs (een miljard lenen, 300 miljoen voor Goldman 'voor de onkosten' en het van te voren verkopen van alle toekomstige inkomsten). Vervolgens hoe Ierland naar de barrebiesjes ging: door reusachtige bouwprojecten en idiote onroerendgoed-prijzen. Daarna k…Lees verder

Over Michael M. Lewis

Michael Monroe Lewis (15 oktober 1960) is een Amerikaanse auteur en financieel journalist. Sinds 2009 is hij ook redacteur voor Vanity Fair, waar hij voornamelijk schrijft over zaken, financiën en economie. Hij staat bekend om zijn non-fictiewerk, met name zijn berichtgeving over financiële markten.

Lewis beschreef zijn ervaringen bij Salomon en de ontwikkeling van de door hypotheek gedekte obligaties in Liar's Poker (1989). In The New New Thing (1999) onderzocht hij het toen sterk groeiende Silicon Valley en besprak hij de obsessie met innovatie. Vier jaar later schreef Lewis Moneyball (2003), waarin hij het succes van Billy Beane en de Oakland Athletics onderzocht. In augustus 2007 schreef hij een artikel over catastrofe-obligaties, getiteld "In Nature's Casino", dat verscheen in The New York Times Magazine.

Lees verder op Wikipedia