Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Alleen op zee

Michael Morpurgo (auteur)
+1
Alleen op zee
×
Alleen op zee Alleen op zee
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Halverwege de 20e eeuw is de 6-jarige Arthur (ik-figuur) een van de eerste Engelse weeskinderen die naar Australie͏̈ worden verscheept. Ruim een halve eeuw later reist zijn dochter terug om Arthurs verloren zus op te sporen. Vanaf ca. 13 jaar.
Onderwerp
Weeskinderen, Varen
Titel
Alleen op zee
Auteur
Michael Morpurgo
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Alone on a wide wide sea
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2008
239 p.
ISBN
9789050165051 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Alleen op zee bestaat uit twee delen. In het eerste deel vertelt Arthur Hobhouse (ik-figuur) zijn levensverhaal. Na de dood van zijn ouders in Engeland tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt hij naar Australië gestuurd. Arthur en een vriend Marty ontsnappen uit het opvanghuis, waar ze slecht behandeld worden. Gelukkige en ongelukkige periodes wisselen elkaar af. Ze werken in de scheepsbouw. Met zijn dochter spreekt Arthur later af dat ze samen naar Engeland varen op zoek naar Kitty, de zus die Arthur daar moest achterlaten. In het tweede deel vertelt dochter Allie (ik-figuur) hoe de tocht over de oceanen naar Engeland verliep. Het boek leest vlot en is met liefde geschreven, al toont de verteller zich soms wat braaf. In het stuk van Allie komen e-mailfragmenten voor. In een nawoord staat een korte historische toelichting over Britse weeskinderen na de Tweede Wereldoorlog. De oorspronkelijke titel: ‘Alone on a Wide Wide Sea’* is een dichtregel, waarbij ‘the sea’ niet alleen voor de zee s…Lees verder

Alleen op zee

Rasverteller Morpurgo schreef weer eens een verbluffend verhaal dat historie koppelt aan spannende en meeslepende avonturen. Hoofdpersoon Arthur Hobhouse is een van de vele Britse weeskinderen die na de tweede wereldoorlog gescheiden worden van hun familie en naar Australië gestuurd worden. Alle identiteit wordt van hen afgenomen en in Australië zullen zij moeten zien te overleven en deze beetje bij beetje weer op te bouwen. In het eerste deel van dit boek vertelt hij op zijn vijfenzestigste zijn verhaal, dat begint op zijn zesde. De eenzame boottocht richting Australië vol hoop waar hij Marty ontmoet, een vriend voor het leven; het helse leven in Australië op de boerderij van predikant Bacon met vele andere wezen; zijn vlucht met zijn vriend Marty en de vele gelukkige jaren erna bij de kranige Megs Molloy; zijn eerste gelukkige jaren op eigen benen als jongvolwassene in Sydney op de werf van mijnheer Dodds; de confronterende jaren van ellende in Viëtnam als soldaat tijdens de oorlog;…Lees verder

Over Michael Morpurgo

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Georges Seguin (Okki)

Michael Morpurgo (St Albans, 5 oktober 1943) is een Brits kinderboekenschrijver.

Hij ging na de middelbare school naar de London University om er Engels te studeren. Hij heeft een jaar of tien les gegeven en is daarna werkzaam geweest in de stichting van zijn vrouw, Clara, de 'Farms for City Children'. Sinds 1976 bezitten hij en zijn vrouw drie boerderijen waar jaarlijks zo'n 2000 kinderen op vakantie komen. Hij wisselt de dagen dat hij werkt op de boerderij af met de dagen dat hij schrijft.

Werk

Zijn boeken spelen vaak in het verleden. Soms is de tijd niet belangrijk voor het verhaal, soms beschrijft hij de historische gebeurtenissen zeer nauwkeurig. Zijn verhalen worden als ontroerend, avontuurlijk en grappig gezien. Dieren spelen vaak een grote rol en ook de relatie tussen mens en dier is zeer belangrijk.

Bibliografie