Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Als de zwaluwen uitvliegen

Michael Morpurgo (auteur)
+1
Als de zwaluwen uitvliegen
×
Als de zwaluwen uitvliegen Als de zwaluwen uitvliegen

Als de zwaluwen uitvliegen

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Een Engelse scholier neemt al zijn spaargeld op om in Afrika als vrijwilliger in vluchtelingenkampen te gaan werken. Vanaf ca. 13 jaar.
Titel
Als de zwaluwen uitvliegen
Auteur
Michael Morpurgo
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Dear Olly
Uitgever
Antwerpen: Facet, 2003
88 p.
ISBN
90-5016-385-8

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 44 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Michael Morpurgo vertelt in het voorwoord van deze Als de zwaluwen uitvliegen dat hij altijd al een verhaal had willen schrijven als een symfonie. Het moest drie verschillende gezichtspunten hebben die onderling verbonden waren. Uiteindelijk verbond hij twee verhalen, één uit zijn omgeving in Devon en één in Afrika, door middel van de trekkende zwaluwen. Het boek bestaat dan ook uit drie met elkaar verbonden delen, die telkens "het verhaal van..." vertellen, vanuit verschillende standpunten. Daardoor hangt de roman in zijn geheel wat losjes aan elkaar, en komt de zwaluw als "bindmiddel" wat geforceerd over. Maar als je daar overheen kijkt, weet meesterverteller Michael Morpurgo je met zijn verhalen urenlang mee te slepen.

In het eerste deel "Het verhaal van Olly" vertelt Olly over de spanningen thuis, nu haar oudere broer Matt besloten heeft om, tegen alle verwachtingen in, niet voor dierenarts te gaan studeren. Matt wil naar Afrika, om er de ongelukkige kinderen in een …Lees verder
In het eerste deel van dit drieluik vertelt het schoolmeisje Olly, hoe haar knappe broer Matt afziet van een studie voor veearts, hoewel de hele familie daar juist op rekende. Hij kiest er echter voor zijn talent als 'cliniclown' te benutten bij weeskinderen in oorlogsgebieden in Rwanda. Thuis genieten Olly en Matt erg van de zwaluwen, die bij hem huis nestelen. Het verbindende tweede deel gaat over Held, één van deze zwaluwen. Zijn barre trektocht vanuit Engeland naar Afrika, met vele grote gevaren, wordt boeiend beschreven. Ten slotte komt Held uitgerekend in het Afrikaanse weeshuis terecht, waar Matt nu leeft. Hij geniet van zijn nieuwe bestaan als klusjesman en 'Vrolijk Man', die de kinderen echt blij weet te maken. Over hem gaat het slotdeel: Matt stapt, als hij op zoek is naar een verdwenen kind, op een landmijn. De moeizame herstelperiode, waarin hij - met ups en downs - moet leren wennen aan zijn 'nieuwe' been, wordt aangrijpend beschreven. Markant en hoopgevend is het slot: o…Lees verder

Over Michael Morpurgo

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Georges Seguin (Okki)

Michael Morpurgo (St Albans, 5 oktober 1943) is een Brits kinderboekenschrijver.

Hij ging na de middelbare school naar de London University om er Engels te studeren. Hij heeft een jaar of tien les gegeven en is daarna werkzaam geweest in de stichting van zijn vrouw, Clara, de 'Farms for City Children'. Momenteel bezitten hij en zijn vrouw drie boerderijen waar jaarlijks zo'n 2000 kinderen op vakantie komen. Hij wisselt de dagen dat hij werkt op de boerderij af met de dagen dat hij schrijft.

Werk

Zijn boeken spelen vaak in het verleden. Soms is de tijd niet belangrijk voor het verhaal, soms beschrijft hij de historische gebeurtenissen zeer nauwkeurig. Zijn verhalen worden als ontroerend, avontuurlijk en grappig gezien. Dieren spelen vaak een grote rol en ook de relatie tussen mens en dier is zeer belangrijk.

Bibliografie