Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De indringer

Michael Morpurgo (auteur), René Pullens (illustrator)
Michael maakt met zijn ouders een zeiltocht rond de wereld. Als hij overboord slaat, komt hij terecht op een onbewoond eiland, waar hij toch niet helemaal alleen blijkt te zijn. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Eilanden
Leesniveau
AVI 8, AVI M6
Titel
De indringer
Auteur
Michael Morpurgo
Illustrator
René Pullens
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Kensuke's kingdom
Uitgever
Amsterdam: Ploegsma, © 2000
127 p. : ill.
ISBN
90-216-1922-9

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Wanneer Michael 11 is, verliezen zijn ouders hun baan. Om de problemen te ontlopen kopen ze een boot en varen de wereld rond. Ze zijn gelukkig tot Michael op een nacht overboord slaat en in de golven verdwijnt. Hij komt terecht op een eiland dat onbewoond lijkt. Enkel zijn hond Stella houdt hem gezelschap. Al snel blijkt er nog een bewoner te zijn, de oude Japanner Kensuki. Die blijft op een afstand, maar nadat Michael verwond is, worden ze vrienden.
De indringer is veel meer dan het Robinson Crusoë-achtige verhaal dat je aanvankelijk verwacht. In het eerste deel staan vooral de sociale problemen van Michaels ouders. Op het eiland is het de levensfilosofie van de Japanner die het verhaal bepaalt. Hij leert Michael dat je met rust en geduld vaak meer bereikt dan met geweld. Anderzijds heeft Kensuki een panische angst voor het echte leven: hij trok zich tijdens de Tweede Wereldoorlog op het eiland terug en leeft sindsdien zonder enig contact met de beschaafde wereld. Wanneer…Lees verder
De bijna 12-jarige Michael maakt met zijn ouders een zeiltocht rond de wereld. Op een nacht slaan hij en zijn hond overboord en komen ze terecht op een onbewoond eiland tussen Australië en de Indonesische archipel. Al snel blijkt het eiland niet helemaal onbewoond te zijn en maakt Michael kennis met de geheimzinnige bewoner. Na enkele incidenten raakt hij bevriend met deze bejaarde vreemdeling en brengen ze hun dagen samen door. Michael blijft evenwel naar zijn ouders verlangen en uiteindelijk wil de vreemdeling hem helpen om van het eiland af te komen. Michael moet hem echter beloven tien jaar lang niets over de eerste bewoner van het eiland te vertellen. Het boek is na tien jaar zwijgen het ware verslag van Michaels wonderlijke reis en nog wonderlijker verblijf op het eiland. De schrijver is er prima in geslaagd de spanning in het verhaal te doseren. Stukje bij beetje komt de lezer het verhaal van de geheimzinnige eilandbewoner te weten. Op het omslag kijkt een orang-oetan door de …Lees verder

Over Michael Morpurgo

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Georges Seguin (Okki)

Michael Morpurgo (St Albans, 5 oktober 1943) is een Brits kinderboekenschrijver.

Hij ging na de middelbare school naar de London University om er Engels te studeren. Hij heeft een jaar of tien les gegeven en is daarna werkzaam geweest in de stichting van zijn vrouw, Clara, de 'Farms for City Children'. Momenteel bezitten hij en zijn vrouw drie boerderijen waar jaarlijks zo'n 2000 kinderen op vakantie komen. Hij wisselt de dagen dat hij werkt op de boerderij af met de dagen dat hij schrijft.

Werk

Zijn boeken spelen vaak in het verleden. Soms is de tijd niet belangrijk voor het verhaal, soms beschrijft hij de historische gebeurtenissen zeer nauwkeurig. Zijn verhalen worden als ontroerend, avontuurlijk en grappig gezien. Dieren spelen vaak een grote rol en ook de relatie tussen mens en dier is zeer belangrijk.

Bibliografie

Suggesties