Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Het magische zwaard

Michael Morpurgo (auteur), Michael Foreman (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Een blinde jongen van tien jaar valt in een graftombe waarin een schitterend eeuwenoud zwaard ligt, dat hij direct associeert met het magische zwaard van de legendarische koning Arthur. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Arthurverhalen
Leesniveau
AVI 8
Titel
Het magische zwaard
Auteur
Michael Morpurgo
Illustrator
Michael Foreman 1938-
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The sleeping sword
Uitgever
Amsterdam: Ploegsma, 2003
127 p. : ill.
ISBN
90-216-1835-4

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Het verhaal over Koning Arthur vormt nog steeds een bron van inspiratie voor hedendaagse auteurs. Kevin Crossley-Holland, Luc Descamps en Diane Wynne Jones zijn slechts enkele voorbeelden. Een paar jaar geleden gaf Michael Morpurgo zijn eerste bewerking uit van de legenden over de Ridders van de Ronde Tafel. In Arthur, High King of Britain vertelde hij de verhalen over Gawain, Parcival, en Tristan en Isolde. Rond het hoofdpersonage uit die roman, Mark, draait ook het nieuwe Arthurverhaal van Michael Morpurgo, Het magische zwaard.

Met Mark gaat het niet zo goed: om indruk te maken op een vriendin is hij van een rots gesprongen en raakte daardoor blind. Zijn enige troost vindt hij in cassettes over Koning Arthur -- alleen in die fantasiewereld kan hij zijn leerproblemen en de financiële zorgen van zijn ouders vergeten. Hij spreekt ook zelf verhalen in op band. Op een dag zakt Mark op het veld van zijn vader in een put. Dit blijkt een oud graf te zijn, compleet met schatten erbij…Lees verder
De 10-jarige Mark wordt blind door een ongeluk. Zijn vriendin Anna probeert hem op te vrolijken met o.a. cassettes met verhalen over King Arthur. Als op het land een graf met een zwaard en schild wordt gevonden, droomt Mark dat hij deze terugbrengt naar koning Arthur. Prachtig, realistisch (de plotselinge blindheid van Mark en de manier waarop zijn ouders, vrienden en hijzelf hiermee omgaan) en fantasierijk (de ontmoeting met Arthur) verhaal, dat qua opbouw niet echt makkelijk is doordat er twee verhalen door elkaar lopen: het verhaal van Mark en het verhaal over de droom die, zo blijkt aan het eind, door Mark als verhaal is ingesproken en door Anna is uitgetypt voor eventuele publicatie. Met veel vaart geschreven. Overzichtelijke bladspiegel en perfect bij de inhoud van het verhaal passende zwartwitwater/inktillustraties. De titel slaat eigenlijk alleen op de tweede helft van het boek en doet de inhoud wat te kort. Voorin een korte biografie van de schrijver en hoe hij op het idee va…Lees verder

Over Michael Morpurgo

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Georges Seguin (Okki)

Michael Morpurgo (St Albans, 5 oktober 1943) is een Brits kinderboekenschrijver.

Hij ging na de middelbare school naar de London University om er Engels te studeren. Hij heeft een jaar of tien les gegeven en is daarna werkzaam geweest in de stichting van zijn vrouw, Clara, de 'Farms for City Children'. Momenteel bezitten hij en zijn vrouw drie boerderijen waar jaarlijks zo'n 2000 kinderen op vakantie komen. Hij wisselt de dagen dat hij werkt op de boerderij af met de dagen dat hij schrijft.

Werk

Zijn boeken spelen vaak in het verleden. Soms is de tijd niet belangrijk voor het verhaal, soms beschrijft hij de historische gebeurtenissen zeer nauwkeurig. Zijn verhalen worden als ontroerend, avontuurlijk en grappig gezien. Dieren spelen vaak een grote rol en ook de relatie tussen mens en dier is zeer belangrijk.

Bibliografie

Suggesties