Boek
Nederlands

Robin Hood

Michael Morpurgo (auteur)
+1
Robin Hood
×
Robin Hood Robin Hood
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Robin Hood strijdt samen met zijn vrienden tegen onrecht en probeert de vrede te herstellen. Oud volksverhaal, dat zich afspeelt in Engeland tijdens de Middeleeuwen. Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
Robin Hood
Auteur
Michael Morpurgo
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Robin of Sherwood
Uitgever
Antwerpen: Facet, 2003 | Andere uitgaves
152 p.
ISBN
90-5016-410-2

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Na boeken over de legendarische figuren Koning Arthur en Jeanne d' Arc wijdt Michael Morpurgo nu een boek aan de bekendste versie van de legende rond Robin Hood. Wie Robin Hood echt was, wanneer hij precies heeft geleefd en wat hij heeft teweeggebracht, daarover bestaat heel wat speculatie, getuige de vele websites die aan deze figuur gewijd zijn, veelal met uitgebreide overzichten en historische argumentatie. Maar de 'Robin Hood' die zou hebben geleefd in de 12e eeuw, ten tijde van Koning Richard (Leeuwenhart) en diens broer John, de Sheriff van Nottingham en anderen, die de rijken beroofde en het geld aan de armen gaf, of op andere manieren streefde naar rechtvaardigheid voor iedereen, blijkt ondubbelzinnig de populairste.

In dit boek leren we Robin kennen op het moment dat hij door toedoen van de tirannieke Sheriff van Nottingham bijna zijn vader verliest. Hij kan de man bevrijden, maar ze moeten noodgedwongen de bossen in vluchten. Ze worden warm onthaald door een groep out…Lees verder
Het oude volksverhaal over de vogelvrijverklaarde Robin Hood wordt hier naverteld, met nadruk op de sociale context. Robin Hood vecht met zijn 'paria’s' tegen onrecht en onderdrukking door de valse sheriff van Nottingham. Ze bevrijden ook koning Richard die door zijn broer John in de steek wordt gelaten. De koning stelt orde op zaken en voor Robin Hood begint een ander, maar minder gelukkig leven. Maatschappelijke motieven, strijd voor een rechtvaardige zaak en gevoelens als vriendschap en trouw worden in een vlot verhaal verwerkt. De auteur vervalt niet in overdreven heldenroem of romantische beschouwingen. Het dagelijkse leven van de paria’s, de kleurrijke vriendenbende van Robin en zijn sterke vrouw Marion komen tot leven in een boeiend en spannend relaas. De gebeurtenissen wisselen snel, de personages krijgen in de mate van het mogelijke een eigen genuanceerd karakter. Tienplussers kunnen via dit knap vertelde boek kennis maken met een verhaal dat behoort tot onze Europese cultuur.

Over Michael Morpurgo

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Georges Seguin (Okki)

Michael Morpurgo (St Albans, 5 oktober 1943) is een Brits kinderboekenschrijver.

Hij ging na de middelbare school naar de London University om er Engels te studeren. Hij heeft een jaar of tien les gegeven en is daarna werkzaam geweest in de stichting van zijn vrouw, Clara, de 'Farms for City Children'. Momenteel bezitten hij en zijn vrouw drie boerderijen waar jaarlijks zo'n 2000 kinderen op vakantie komen. Hij wisselt de dagen dat hij werkt op de boerderij af met de dagen dat hij schrijft.

Werk

Zijn boeken spelen vaak in het verleden. Soms is de tijd niet belangrijk voor het verhaal, soms beschrijft hij de historische gebeurtenissen zeer nauwkeurig. Zijn verhalen worden als ontroerend, avontuurlijk en grappig gezien. Dieren spelen vaak een grote rol en ook de relatie tussen mens en dier is zeer belangrijk.

Bibliografie