Boek

Michael Bakoenin's biecht : uit de Peter en Pauls vesting te St. Petersburg aan Tsaar Nikolaas I

Michail Bakoenin (auteur), Arthur Lehning (inleider)

In de reeks:
Nu de totalitaire staat zowel in de communistische als in de kapitalistische wereld een steeds dreigender opmars maakt, is Bakoenin's centraal stellen van het begrip vrijheid als noodzakelijke basis voor elk streven naar sociale en maatschappelijke vernieuwing opnieuw actueel. Arthur Lehning heeft wereldfaam verworven met de uitgave van Bakoenin's complete werk en diverse publikaties over Bakoenin
Bakoenin, Michail
Michail Bakoenin
Inleider
Arthur Lehning
Oorspr. titel
Ispowjed M.A. Bakoenina
Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, [2016?] | Andere uitgaves
239 p.
9789029501125 (paperback)
331.6 (SISO) Landen (ZIZO)

Over Michail Bakoenin

Michail Alexandrovitsj Bakoenin (Russisch: Михаи́л Алекса́ндрович Баку́нин) (Prjamoechino, 30 mei 1814 - Bern, 1 juli 1876) was een Russische anarchistische denker en organisator. In eerste instantie was Bakoenin een democratische panslavist, maar rond zijn vijftigste werd hij anarchist. Zijn visie op een anarchistische samenleving wordt het collectief-anarchisme genoemd. Het collectief-anarchisme is een samenleving met vrijwillig gevormde arbeidsassociaties en gemeenschappen die zich kunnen federaliseren. Alle functionarissen worden democratisch gekozen en zijn op iedere moment afzetbaar. Iedere individu, associatie en gemeenschap heeft zelfbeschikkingsrecht en kan op ieder moment een samenwerkingsverband verlaten. Bakoenin heeft tijdens zijn anarchistische periode een tactiektheorie uitgewerkt. Aanhangers van zowel zijn tactiektheorie als van het collectief-anarchisme staan bekend als bakoenisten.

Hij was de tegenstander van de communist Karl Marx binnen de E…Lees verder op Wikipedia

Suggesties