Boek
Nederlands
De hersens van een mens worden getransplanteerd naar een hond die daardoor mens wordt, maar hij mislukt als mens en wordt weer in een hond veranderd.
Titel
Hondehart
Auteur
Michail Boelgakov
Vertaler
Marko Fondse
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Russisch
Oorspr. titel
Sobatsj'je serdtse
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Rainbow, 2017 | Andere uitgaves
145 p.
ISBN
9789041712691 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 14 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Deze roman van de Russische schrijver Michail Boelgakov (1891-1940) verscheen in 1925; de sindsdien geregeld herdrukte Nederlandse vertaling (van Marko Fondse) verscheen voor het eerst in 1969. Het is een fraaie satire op de maatschappelijke omstandigheden in Sovjet-Rusland enkele jaren na de revolutie. Om een verjongingsexperiment uit te voeren transplanteert een professor de hersens van een bij een ongeluk omgekomen jongeman naar een straathond. Tot zijn grote verrassing verandert de hond langzamerhand in een mens, maar in een niet bepaald aangenaam mens. Hij blijkt een klaploper, wordt brutaal, raakt aan de drank en weet precies welke rechten hij als echte 'proletariër' heeft, daarin gesteund door de proletarische leden van het comité dat over de verdeling van de woonruimte gaat. Als het al te erg wordt, besluiten de professor en zijn assistent de mens weer terug te opereren tot hond. In zijn satire laat Boelgakov haarfijn zien hoe ver mooi klinkende ideologie en werkelijkheid van …Lees verder

Over Michail Boelgakov

Michaíl Afanásjevitsj Boelgákov (Russisch: Михаил Афанасьевич Булгаков) (Kiev, 15 mei 1891 - Moskou, 10 maart 1940) was een Russisch schrijver.

Biografie

Boelgakov studeerde medicijnen en werkte enige tijd als dorpsdokter in de omgeving van Smolensk. Omstreeks 1919 begon hij te schrijven voor kranten en tijdschriften.

In 1924/1925 publiceerde hij een aantal afleveringen van zijn eerste roman, De Witte Garde in het tijdschrift Россия (Rossija). Deel 1 werd in 1927 in boekvorm gedrukt, deel 2 in 1929, maar niet in de Sovjet-Unie, wel in Parijs. Het enige werk dat gedurende zijn leven in zijn geheel werd uitgegeven in de Sovjet-Unie is een bundel met vijf satirische verhalen: Diaboliade (1925).

Zijn boek De Witte Garde (1924) was een van de eerste ernstige pogingen om de burgeroorlog in Oekraïne te beschrijven. Het verscheen eerst in de krant Rossija, en nadien maakte hij er in opdracht van het Московски…Lees verder op Wikipedia

Suggesties