Boek
Nederlands

De moed tot waarheid : het bestuur van zichzelf en de anderen II : colleges aan het Collège de France 1983-1984

Michel Foucault (auteur), François Ewald (redacteur), Alessandro Fontana (redacteur)
+1
De moed tot waarheid : het bestuur van zichzelf en de anderen II : colleges aan het Collège de France 1983-1984
×
De moed tot waarheid : het bestuur van zichzelf en de anderen II : colleges aan het Collège de France 1983-1984 De moed tot waarheid : het bestuur van zichzelf en de anderen II : colleges aan het Collège de France 1983-1984

De moed tot waarheid : het bestuur van zichzelf en de anderen II : colleges aan het Collège de France 1983-1984

Beschouwingen door de Franse filosoof (1926-1984) over het spreken van de waarheid, de samenhang daarvan met het persoonlijk leven in een sociale en politieke context, en het gedachtegoed dienaangaande van antieke en vroegchristelijke denkers.
Titel
De moed tot waarheid : het bestuur van zichzelf en de anderen II : colleges aan het Collège de France 1983-1984 / Michel Foucault ; woord vooraf en red. François Ewald en Alessandro Fontana ; situering en red. Frédéric Gros
Auteur
Michel Foucault
Redacteur
François Ewald Alessandro Fontana Frédéric Gros
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Le courage de la vérité : Le gouvernement de soi et des autres II : Cours au Collège de France 1983-1984
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Boom, 2011 | Andere uitgaves
412 p.
ISBN
9789461050250 (paperback)
Plaatsingssuggestie
157.3 (SISO) Filosofen (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In de periode 1971-1984 heeft de filosoof Michel Foucault als hoogleraar aan het Collège de France ieder jaar van januari tot maart college gegeven, behalve in 1977, toen was hij met verlof. Die colleges zijn met taperecorders opgenomen, vervolgens uitgeschreven, en van de twaalf reeksen heeft Gallimard er inmiddels negen gepubliceerd. Daarvan zijn er al acht in het Engels vertaald, en dit is de eerste vertaling in het Nederlands. 'De moed tot waarheid' bevat de colleges uit 1983-1984; Foucault was toen al ziek en zou kort daarna overlijden. Centraal in deze reeks staat het begrip 'parrhèsia', het spreken van de waarheid, dat als steeds bij Foucault nauw verbonden blijkt met het persoonlijk leven in een sociale en politieke context. Hij onderzoekt hier die samenhang in het antieke en vroegchristelijke denken. Belangrijk werk, nog steeds heel invloedrijk, en uitermate leesbaar. Met index, noten en een korte toelichting van Frédéric Gros.

Over Michel Foucault

Michel Foucault (Poitiers, 15 oktober 1926 – Parijs, 25 juni 1984) was een Frans filosoof, bekend vanwege zijn politiek activisme in de jaren 70 en 80 en zijn analyses in de politieke filosofie via begrippen als disciplinemaatschappij, biopolitiek en biomacht. Men plaatst hem in de continentale filosofie, het structuralisme en poststructuralisme, hoewel hij de termen niet met zichzelf associeerde. Foucaults colleges trokken overvolle zalen. Hij zou dit doen tot hij in 1984 aan een aids-gerelateerde ziekte overleed.

Oeuvre

Zijn oeuvre wordt ingedeeld in drie periodes. In de vroege periode, tot 1975, richt Foucault zich op het ontstaan van de menswetenschappen en hun onderzoek: de waanzinnige en de patiënt. Foucault onderzoekt conceptuele systemen, épistémès die waarheid en kennis bepalen. Inspiratie hiervoor vindt hij in de Franse epistemologie, structuralisme en Les mots et les choses (1966).

In de periode van…Lees verder op Wikipedia

Suggesties