Een Sardijnse actrice ontfermt zich over een 20 jaar jongere muziekstudent om hem in te wijden in de kunst en cultuur, maar hun intensieve contact roept bij beiden heftige gevoelens op.
Titel
De lessen
Auteur
Michela Murgia
Vertaler
Manon Smits
Verteller
Hilde Groeninck  (inlezer)
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Chirú
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, © 2017
1 cd
Speelduur
6:38
Oorspr. uitgever
Wereldbibliotheek
Aantekening
Vlaamse stem Stem: Vrouw

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 3 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Maestra

Een wereldwijze actrice wil een jonge violist tot een mondaine heer dresseren. Wat volgt, is een sensuele maar gevaarlijke dans tussen een ontluikende man en een vrouw die de teugels laat vieren.

Twee decennia scheiden Eleonora en Chirú maar wanneer hun paden kruisen, ontvlamt bij Eleonora de drang om de jonge violist onder haar vleugels te nemen. Ze herkent zichzelf in ‘het stuk drijfhout’ dat op haar strand is geworpen. Nochtans had de actrice annex levenskunstenares gezworen nooit nog een pupil te aanvaarden, zeker niet na de zelfmoord van haar vorige protegé. Maar ze kan niet aan de ontluikende scherpzinnigheid van Chirú weerstaan: hij is slim, een overlever, maar er moet nog wat aan zijn persoonlijkheid geschaafd worden voor hij de wereld kan veroveren met zijn viool. Dus neemt ze hem mee naar de beste kleermakers, de chique restaurants en de mondaine recepties waar de Italiaanse culturele elite haar ego’s tentoonspreidt. Chirú zuigt het allemaal op als een spons en maakt snel vorderingen, te snel misschien: hij blijkt gehaaider dan Eleonora kon bevroeden.

Ook haar oude minnaar Fabrizio heeft zo zijn bedenkingen bij…Lees verder

De 38-jarige Sardijnse actrice Eleonora ontfermt zich over de twintig jaar jongere conservatoriumstudent Chirú, in wie ze veel herkent, als een ‘lerares in levenskunst’. Zoals ze zelf na een moeizame jeugd ooit door een oudere man is ingewijd in de wereld van kunst, cultuur en stijl vervult ze voor Chirú de rol van ‘maestra’. Hun intensieve contact roept bij beiden heftige gevoelens op. Om zich te wapenen, begint Eleonora een relatie met een man van haar leeftijd, maar Chirú is inmiddels een ‘volwassen’ opponent in het onvermijdelijke conflict dat volgt. De op Sardinië geboren auteur (1972) studeerde theologie, streed als politica voor Sardijnse onafhankelijkheid en presenteert op de Italiaanse televisie een boekenprogramma. In vertaling verscheen eerder haar roman 'De accabadora'*, heruitgegeven als 'De laatste moeder'. Deze opvolger, grotendeels spelend op Sardinië maar ook in Stockholm, Praag, Rome en Florence, is een inwijdingsroman die boeit door de scherpe observaties en dialoge…Lees verder

Suggesties