Anna is vervreemd van haar geliefde, de architect Sandro. Op een dag maken ze met vrienden een pleziervaartje naar een verlaten vulkanisch eiland. Na een vergeefse poging haar problemen uit te praten is Anna plotseling spoorloos verdwenen. Sandro en haar beste vriendin starten een zoektocht. Over de leegheid en angsten van het moderne leven.
Titel
L'avventura / written and dir. by Michelangelo Antonioni
Regisseur
Michelangelo Antonioni
Componist
Giovanni Fusco 1906-1968
Acteur
Monica Vitti Gabriele Ferzetti Léa Massari
Taal
Italiaans
Uitgever
Homescreen, [jaar van uitgave niet vastgesteld] | Andere uitgaves
1 dvd-video : zw/w.
Oorspr. opname
1960
Speelduur
143 min.
Aantekening
Italiaans gesproken Ondertiteling: Nederlands
EAN
8717249475101
mooov

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een drama uit 1960 van de Italiaanse meesterfilmer Michelangelo Antonioni (1912-2007) met Monica Vitti, Gabriele Ferzetti en Lea Massari. Een groepje welgestelde vrienden uit Rome maakt een boottochtje naar een onbewoond eiland voor de kust van Sicilië. Na een ruzie met haar verloofde is Anna opeens spoorloos verdwenen. Haar verloofde en haar beste vriendin blijven haar zoeken, maar vergeten na enige tijd het doel van hun gezamenlijke reis door Italië. De film maakt deel uit van een trilogie (met La notte en L'eclisse) en werd destijds slecht ontvangen, omdat er weinig gebeurt en een duidelijke verhaallijn ontbreekt. De Speelfilmencyclopedie (zesde editie, 1995) gaf echter vier sterren: '(...) Eén van Antonioni's beste films (...)'. Peter de Bruijn (NRC 16-5-'09): 'Dit zou wel eens de mooiste film ooit gemaakt kunnen zijn (...) Niet alleen vernieuwend en invloedrijk in vorm en structuur, maar ook sensueel en aangrijpend - wat zeker niet van alle films van Antonioni kan worden gezegd.'…Lees verder

Over Michelangelo Antonioni

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Elena Torre from Viareggio, Italia

Michelangelo Antonioni (Ferrara, 29 september 1912 – Rome, 30 juli 2007) was een Italiaanse filmregisseur, schrijver en kunstschilder. Naast Fellini en Luchino Visconti wordt hij doorgaans gezien als een van de groten van de Italiaanse film.

Levensloop

Antonioni behaalde een diploma in economie aan de Universiteit van Bologna. In 1940 ging hij naar Rome waar hij studeerde bij het Centro sperimentale di cinematografia. Hier ontmoette hij enkele kunstenaars met wie hij in de volgende jaren zou samenwerken; onder hen Roberto Rossellini.

Hij beschreef zichzelf als marxistische intellectueel, maar sommige auteurs trekken zijn aanhankelijkheid aan die ideologie in twijfel. In tegenstelling tot zijn tijdgenoten, met inbegrip van neorealisten en ook Federico Fellini, Ermanno Olmi en Pier Paolo Pasolini, wier films over het algemeen het leven van de onderklasse behandelden, gingen Antonioni's opmerkelijkste films over de e…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek