Messias van niks : roman

Michiel Cox (auteur), Hilde Mispelaere (verteller), Carl Despriet (verteller)
Als een vrouw in een Vlaams stadje de driejaarlijks aan Hadewych gewijde processie tracht te kapen, lopen de gemoederen zeer hoog op.
Titel
Messias van niks : roman
Auteur
Michiel Cox 1989-
Verteller
Hilde Mispelaere  (inlezer) Carl Despriet  (inlezer)
Taal
Nederlands
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2019
1 cd
Speelduur
6:22
Oorspr. uitgever
Atlas Contact
Aantekening
Vlaamse stem

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De minne is meer

Een heel dorp in de ban van de middeleeuwse dichteres Hadewijch - of van haar hedendaagse incarnatie: het debuut van Michiel Cox heeft een intrigerend uitgangspunt.

In Michiel Cox' debuutroman, Messias van niks, staat het fictieve Vuchelt om de drie jaar volledig op zijn kop. Van over de hele wereld komen mensen naar het stadje om er getuige te zijn van de processie ter ere van de middeleeuwse dichteres Hadewijch. De Vucheltenaren menen zeker te weten dat de begijn haar laatste jaren in hun woonplaats sleet. In de processie wordt zelfs haar vermeende schrijftafel als een relikwie rondgedragen. 'De minne es al', misschien wel ­Hadewijchs bekendste regel, geldt er niet alleen als een uiting van diepe en wellustige godsvrucht, maar als een strijdkreet.

Cox beschrijft de Hadewijch-cultus met zoveel plezier dat je als lezer in het begin van de roman meermaals geneigd bent je tot het alwetende Google te wenden. Want zou er niet toch ergens een gelijkaardige Hadewijch-verering bestaan? Is het tegelijkertijd niet zo dat we eigenlijk nauwelijks iets over Hadewijchs leven weten, laat staan waar ze woonde en waar ze haar belangrijkste werken s…Lees verder

Het fictieve Vlaamse stadje Vuchelt staat elke drie jaar op zijn kop vanwege de Hadewychprocessie. Van alle kanten stromen gelovigen en toeristen toe, wat het stadje geen windeieren legt. Dan duikt Odetta op, een manipulatieve vrouw met rare verhalen. Zij raakt compleet in de ban van Hadewych en wil een eigen processie organiseren. Tot woede van de pastoor, die zijn achterban en aanhang ziet verdwijnen. De gebeurtenissen en de dreiging die in de lucht hangt, worden beschreven vanuit de optiek van verschillende personen: de (ongelovige) priester, een journaliste die nu eindelijk moet pieken, een impotente jonge man die een oogje op haar heeft en een wierook verkopende winkelierster, wier man al tijden zwijgt maar in de ban van Odetta raakt en ineens weer praat. Als Odetta onverwachts sterft, lopen de gemoederen zeer hoog op. Een apocalyptische roman, bij vlagen reviaans geschreven, die associaties oproept met het werk van Jeroen Bosch. Met treffend omslagbeeld van Brecht Evens. Origine…Lees verder

Suggesties