Boek Nederlands

I am a woman now

Michiel Van Erp (auteur), Daniëlle Serdijn (auteur)

I am a woman now

Michiel Van Erp (auteur), Daniëlle Serdijn (auteur)
In 1956 opent gynaecoloog Georges Burou in Casablanca een praktijk waar mannen een geslachtsverandering kunnen ondergaan. Zijn allereerste klanten, o.m. de Franse Bambi, de Vlaamse Corinne en de Nederlandse Colette, blikken terug op hun leven. Voelen ze zich volledig vrouw? Bracht hun keuze de verwachte voldoening?
Titel
I am a woman now
Auteur
Michiel Van Erp Daniëlle Serdijn
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2012
166 p. : ill.
ISBN
9789029586658 (paperback)
Plaatsingssuggestie
418.16 (SISO) Sociale groepen ; Holebi's - Transgenders (ZIZO)

Ook in de collectie als:

Boek: Nederlands
Dvd: Meertalig

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 33 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Na de ontroerende documentairefilm van Michiel van Erp is er nu ook het boek. Gelukkig heeft de uitgever beslist om op de kaft van I am a woman now te vermelden dat het hier om een boek gaat dat naar aanleiding van een documentaire geschreven werd. Anders zou de lezer een beetje op het verkeerde been gezet worden. Het boek lezen zonder dat je de documentaire gezien hebt, werkt namelijk niet echt. Hoewel het boek vlot geschreven is en rijkelijk geïllustreerd werd met foto’s van de verschillende mensen die beschreven worden, komt het toch niet echt over. Tot je de documentaire hebt gezien. De film vertelt het verhaal van vijf transgender vrouwen die terugkijken op hun leven. Ze waren namelijk bij de eersten in West-Europa die een volledige geslachtsoperatie ondergingen. De documentaire laat deze zeer verschillende vrouwen aan het woord. Sommigen van hen kennen elkaar, anderen niet. De film brengt een teder portret van deze vrouwen en laat zien hoe tijden en zeden in een halve eeu…Lees verder
Portretten van vijf transseksuelen die zich van man tot vrouw lieten transformeren. In de periode eind jaren vijftig-begin jaren zeventig kon iedereen die een geslachtsveranderende operatie wilde ondergaan terecht bij gynaecoloog Georges Burou in Casablanca. Dit zonder psychologische onderzoeken vooraf. Destijds waren de mogelijkheden tot transformatie zeer schaars, maar in Casablanca kon het. De vrouwen, pioniers op het gebied van sekseoperaties van man tot vrouw, zijn inmiddels op leeftijd. Ze blikken terug op de operatie en maken de balans van hun leven op. Geen van hen heeft er spijt van, ze zijn Burou (1910-1987) nog altijd dankbaar. Het boek is voortgekomen uit de film 'I am a woman now' (2011) van documentairemaker Michel van Erp. Van Erp wilde onder meer weten of de operatie de vrouwen de verwachte levensvreugde heeft bezorgd. Met een van hen ontmoet hij de zoon van Georges Burou. Openhartige en indringende verslagen. Met foto's in zwart-wit en kleur.