Medewerkers van Slough House, waar agenten van de Britse inlichtingendienst die gefaald hebben te werk worden gesteld, bundelen hun krachten om te voorkomen dat een terroristische groep een Pakistaanse student gaat onthoofden.
Titel
Trage paarden
Auteur
Mick Herron
Vertaler
Mario Molegraaf
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Slow horses
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2018
334 p.
ISBN
9789044635461 (paperback)

Andere formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 200 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Kneusjes 'on her majesty's secret service'

Thriller. 'Een van de twintig beste spionageromans aller tijden', schreef The Daily Telegraph over Trage paarden van Mick Herron. Het is nog geen John Le Carré, maar een unieke stem heeft Herron zeker.

T rage paarden verscheen in 2010 als eerste in een reeks spionageromans waarvan er tot nu vijf verschenen. Voordien had Mick ­Herron al een aantal klassieke misdaadromans geschreven met een vrouwelijke speurder in Oxford in de hoofdrol.

Trage paarden worden ze genoemd, Britse spionnen die een opdracht verpest hebben. Ze lieten bijvoorbeeld een diskette met gevoelige informatie op de trein liggen, dronken te veel waardoor ze loslippig werden, belandden met de verkeerde mensen in bed, streken hun bazen tegen de haren in of waren gewoon vervelend. Een triest geval is River ­Cartwright, een ambitieuze spion die een ongeziene ramp in een Londens metrostation veroorzaakte. Hij liet een terrorist ontsnappen omdat hij een bevel niet begrepen had. 'Volg de man met het blauwe overhemd en witte T-shirt', had hij gehoord. Of was het de man in een wit overhemd en een blauw T-shirt? 'Het doelwit' ontsnapte en trok aan een koord aan zijn riem. 'En dat was dat.' 120 mensen werden ge…Lees verder

Agenten van de Britse inlichtingendienst die een missie hebben verknald en daarna te werk worden gesteld in het troosteloze Slough House, worden ‘trage paarden’ genoemd. River Cartwright is een van hen. Hij en de andere verstotelingen krijgen allerlei irrelevante administratieve taken, in de hoop dat ze de eer aan zichzelf houden en vrijwillig vertrekken. Maar velen (zoals River) blijven werken, in de hoop dat ze op een dag terug mogen keren naar Regents Park, van waaruit het echte speurwerk wordt gedaan. Als op een dag een video opduikt over een groep rechtsextremisten die een Pakistaanse student hebben ontvoerd en die ze dreigen te onthoofden, zien de medewerkers van Slough House een kans om zich te bewijzen. Ze bundelen de krachten om de zaak te onderzoeken en de onthoofding te voorkomen. Prettig en met de nodige droge humor en sarcasme geschreven boek dat boeiend is en blijft door de verschillende twists in het verhaal. Eerste boek in een reeks rond Slough House.