Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De hommel en andere beesten

Midas Dekkers (auteur)
+1
De hommel en andere beesten
×
De hommel en andere beesten De hommel en andere beesten

De hommel en andere beesten

Genre:
Speelse columns over overeenkomsten tussen menselijk en dierlijk gedrag.
Onderwerp
Dieren
Titel
De hommel en andere beesten
Auteur
Midas Dekkers
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Contact, 2005
111 p.
ISBN
90-254-2634-4

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 27 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een bioloog is iemand om domme vragen aan te stellen" zo schrijft de Nederlandse bioloog Midas Dekkers zelf in een van zijn stukjes in deze bundel. Want mensen gaan ervan uit dat biologen alles weten over alle diertjes. Dat lijkt voor de auteur alvast te kloppen. Keer op keer, week na week, slaagt hij erin een interessant weetje op te delven uit de schatkamers van Moeder Natuur, en vertelt daar dan over op de Nederlandse radio. Deze stukjes worden al jarenlang verzameld en als bundels uitgegeven. Ook nu weet Dekkers 53 stukjes lang te boeien op de hem eigen geestige manier. Met mooie woordspelingen ("de zee is een zij"), steeds spitsvondig en origineel, nergens belerend, onderwijst hij zijn lezers over het orgasme van de beermakaak, de laatste Atoeren-papegaai, de rijke stinkerd of Doornroosje. De hommels uit het titelverhaal werden door een entomoloog in de diepvries gestopt om ze te doden na een experiment met bestuiving van gewassen. Groot was de verbazing toen bleek dat de hommels…Lees verder
De nieuwste bundel van door Midas Dekkers oorspronkelijk in het VARA-radioprogamma "Vroege vogels" uitgesproken columns. Dekkers ze horen uitspreken op zondagmorgen op radio is een genoegen dat je jezelf eens moet gunnen (eens een keertje wat vroeger opstaan). Zijn observaties van gedragingen van mensen en vergelijkingen met gedrag van dieren zijn telkens weer de moeite waard. Altijd leuk zijn ook zijn vondsten in samenstellingen van dierennamen (beurskikker, mensenluis etc.). Wie ze nog eens na wil lezen, kan enkele uurtjes genieten van de bundelingen ervan. Normale druk.

Over Midas Dekkers

Wandert Jacobus Dekkers, beter bekend als Midas Dekkers (Haarlem, 22 april 1946), is een Nederlandse bioloog, presentator en schrijver van fictie en non-fictie voor kinderen en volwassenen. Op zijn achttiende heeft hij zichzelf de naam Midas (naar Midas Wolf uit Donald Duck) aangemeten.

De bekende kinderboekenschrijver schreef ruim vijftig kinder- en jeugdboeken, waarvan de meeste verhalen bevatten. In zijn niet-fictionele jeugdboeken schrijft Dekkers over aan de biologie gerelateerde onderwerpen. Daarnaast schrijft Dekkers fictioneel proza voor volwassenen. Als bioloog is Dekkers bekend door zijn scherpe observaties. Biologisch-wetenschappelijke thema’s weet hij met gevoel voor humor uit de doeken te doen. Dankzij zijn schrijfstijl kennen zijn boeken veel herdrukken.

Dekkers staat ook bekend om zijn vaak tegendraadse en controversiële meningen over onderwerpen als bestialiteit, kinderen krijgen en sporten.

Columns

Lees verder op Wikipedia